Oppositie roept op tot actie nadat krakers ondernemer uit eigen pand zetten

Het verhaal van AT5 over de ondernemer in Westpoort die door krakers van We Are Here uit zijn eigen pand werd gezet, heeft behoorlijk wat losgemaakt. De VVD en Forum voor Democratie hebben al vragen gesteld aan het college. Bovendien vindt DENK dat wethouder Groot Wassink moet optreden.

Nadat de Amsterdamse ondernemer Salih Ozcan terugkwam van vakantie, stond hem een onaangename verrassing te wachten. Een We Are Here-groep bleek zijn bedrijfspand in Westpoort gekraakt te hebben. Hoewel Ozcan in gesprek wilde gaan, werd hem de toegang tot het pand geweigerd.

"Te bezopen voor woorden", vindt Kevin Kreuger van Forum voor Democratie. "Een groep illegale asielzoekers die gewoon een ondernemer uit zijn eigen pand zet." Het verzoek van zijn partij is daarom dat de bedrijfsruimte direct wordt ontruimd.

Lees ook: Ondernemer uit eigen pand gezet door We Are Here-krakers

"Ik verlang dat de krakers gewoon voor de rechter komen en dat ze dan natuurlijk het liefst terug gaan naar het land van herkomst", vervolgt Kreuger. "Maar als dat niet kan, gaan ze in ieder geval gewoon zelf betalen voor de woonruimte die ze nodig hebben."

Tempo
Ook DENK-lijsttrekker Mourad Taimounti heeft het item bekeken. "Het is natuurlijk heel erg lastig voor de ondernemer, daar heb ik alle begrip voor. Maar het blijft natuurlijk wel een probleem. Die mensen hebben een basale behoefte: onderdak. En dat blijft gewoon doorgaan zolang wij daar met z'n allen niet een oplossing voor bedenken", vindt hij.

Taimounti kijkt wat dat betreft in de richting van verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink. Al ruim een jaar probeert de wethouder een 24-uursopvang te realiseren voor een groep van 500 ongedocumenteerden. Maar dat plan komt tot nu toe maar moeizaam van de grond. "Het tempo mag er nu wel in", concludeert de DENK-voorman.

Ontruimd
Groot Wassink - momenteel ook locoburgemeester is vanwege de vakantie van Halsema - gaf vandaag aan niet te kunnen reageren. Een woordvoerder liet namens het college weten dat het Openbaar Ministerie (OM) momenteel de aangifte beoordeelt.

"Als het pand daadwerkelijk in gebruik blijkt te zijn, zal het OM het pand ontruimen. Kraken is strafbaar en ieder gekraakt pand waar de eigenaar een concreet plan voor heeft, wordt zo snel mogelijk op last van het OM ontruimd", aldus de woordvoerder.

Lees ook: VVD en FvD stellen vragen nadat ondernemer door krakers uit pand wordt gejaagd

Maar als er sprake is van leegstand, ligt de situatie anders. In dat geval wordt er niet ontruimd, zo geeft de woordvoerder aan. "Of daar sprake van was, wordt op dit moment door politie en het OM uitgezocht."