Martens en Van Es missen eerste EK-kwalificatieduels met Oranje

Het Nederlands elftal moet het bij de start van de EK-kwalificatie stellen zonder Lieke Martens en Kika van Es. Beide speelsters kampen met een blessure.

Martens (Barcelona) en Van Es (Everton) herstellen van respectievelijk een teen- en knieblessure. Ashleigh Weerden van FC Twente en Aniek Nouwen van PSV vervangen de ervaren internationals in de 23-koppige selectie die bondscoach Sarina Wiegman deze dinsdag bekend heeft gemaakt. Ajax is met vijf internationals hofleverancier.

"Lieke heeft stappen ondernomen voor haar teen, ze heeft gerust en gerevalideerd, maar het duurt wel langer voordat de pijn echt weg gaat”, legt Wiegman uit. Zij zag geen reden tot veranderingen na het WK. "7 juli was de laatste wedstrijd, daarna ging iedereen op vakantie. Nu zijn alle teams in voorbereiding, dus er is niet heel veel gebeurd. Het zou dus gek zijn om het heel anders te doen en bovendien is dit team hartstikke jong. Natuurlijk kijken we – zoals we begin dit jaar deden op de Algarve Cup – hoe ver andere speelsters zijn. Je kijkt altijd naar de kwaliteiten en naar doorselecteren, maar uiteindelijk gaat het om de beste spelers."

Na het succesvol verlopen WK staat de EK-cyclus voor de deur, te beginnen met een wedstrijd tegen Estland in hoofdstad Tallinn. Die wedstrijd wordt op vrijdag 30 augustus gespeeld. Een confrontatie waarin het even wennen zal zijn, erkent ook Wiegman. "Je komt uit een WK-finale met 60.000 man met een ongelooflijke ambiance. Nu zal dat anders zijn. En je speelt tegen een tegenstander die alleen maar achteruitloopt en tegenhoudt. Dan worden andere dingen gevraagd."

Op dinsdag 3 september staat het volgende duel, met Turkije, voor de deur in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen, de eerste wedstrijd in de EK-kwalificatie die in Nederland voor eigen publiek wordt gespeeld. Voor die wedstrijd zijn bijna 20.000 tickets verkocht.