VS dreigt Griekenland met sancties om Iraanse tanker

De grootste pestkop ter wereld dreigt Griekenland met sancties wanneer het de Iraanse supertanker Adrian Darya 1 in de haven van Kalamáta toelaat. De Iraanse tanker is afgelopen maandag door de autoriteiten van Gibraltar vrijgelaten na een wekenlange gijzeling.

Naast dat de Verenigde Staten Griekenland bedreigen, doen ze dit ook met andere landen die het eventueel in hun hoofd halen de tanker aan te laten meren in een haven. Ook banken en andere financiële instellingen zullen het moeten ontzien, mochten ze financiële hulp bieden.

De Adrian Darya 1 (eerder Grace 1) is donderdag 4 juli door de Britse autoriteiten in Gibraltar aan de ketting gelegd omdat het schip olie zou vervoeren naar Syrië. Dit gaat in tegen de internationale sancties die Syrië zijn opgelegd, maar ook tegen de eenzijdige sancties die de VS Iran heeft opgelegd. Hevige druk van de VS, inclusief een uitspraak van een rechtbank, heeft echter niet kunnen voorkomen dat de tanker mocht uitvaren, omdat de Britten in Gibraltar zich aan de Europese regelgeving houden en er verder geen reden bleek om de tanker aan de ketting te laten liggen. Dit zorgde uiteraard voor woede en verontwaardiging vanuit de VS.  Iran heeft aangegeven dat de olie aan boord van de supertanker niet bestemd is voor Syrië. Voor welk ander land het dan wel bestemd is laat de Iraanse overheid niet weten.

De tanker is nu onderweg naar het Griekse Kalamáta, tenminste, dat is wat de Iraanse bemanning heeft opgegeven als doel van de reis. De Griekse kustwacht zegt hiervan nog niet op de hoogte gebracht te zijn door de eigenaren van het schip. Mochten de Grieken het schip toestaan in hun haven dan ziet de Amerikaanse overheid dit als 'hulpverlening aan een terroristische organisatie'. De Iraanse overheid daarentegen waarschuwt dat een nieuwe inbeslagname van het schip 'ernstige consequenties' zal hebben.