Hockeyers verslaan Duitsland en plaatsen zich voor halve finales EK

Een sterk Oranje laat Duitsland lang in leven en slaat dan toe dankzij Mirco Pruyser, Bjorn Kellerman en Thierry Brinkman: een heerlijk driehoekje verloste de Nederlandse hockeyploeg op het EK uiteindelijk van de Duitsers, in een wedstrijd waarin Oranje de hele wedstrijd de betere was maar moeilijk afstand kon nemen. De 3-2 zege was dik verdiend en betekent het bereiken van de halve finales.

Tik-tik-tik: swingend combinatiespel in de aanval wist Nederland uiteindelijk langs de Duitsers te loodsen. Pruyser nam de bal van Sander de Wijn feilloos aan en bediende de inkomende Kellerman. De aanvaller vond Brinkman. Het was de treffer die de Duitsers eindelijk op de knieën kreeg in een wedstrijd waarin Oranje bijna zestig minuten lang heer en meester was.

Grote kansen voor een Nederland dat de zaakjes defensief op orde had, terwijl Duitsland weinig wist te creëren. Dat was het spelbeeld. Nederland kreeg in de eerste helft kansen via Jeroen Hertzberger, Mirco Pruyser, Bjorn Kellerman en Diede van Puffelen. Maar alleen die van Pruyser ging erin, terwijl de Duitsers er maar een nodig hadden om in de eerste helft de gelijkmaker te scoren.

Oranje had snel uit kunnen lopen
Nederland begon in het eerste kwart wat nerveus, met kleine stopfouten die net het verschil betekenden tussen een kans krijgen of meteen balverlies. Maar het hele eerste kwart had Oranje defensief de zaakjes op orde. Duitsland kreeg geen kans, terwijl Nederland twee grote mogelijkheden had om op voorsprong te komen. Het was Jeroen Hertzberger, na een assist van Mirco Pruyser, die de 1-0 op zijn stick had. Tien minuten later counterde Bjorn Kellerman knap en stelde hij staat om Pruyser te laten scoren, maar die faalde oog in oog met keeper Victor Aly.

Duitsland kreeg steeds meer moeite met Nederland. Martin Häner moest zijn stem verheffen, omdat Duitsland moeilijk eruit kwam. Oranje stond goed opgesteld, de Duitsers hadden in twintig minuten nog geen kans gecreëerd. Toen kreeg Christopher Rühr op eigen helft de bal, een van de sterspelers van dit Duitsland. Hij gaf hem ogenschijnlijk nonchalant de bal terug op de laatste man, maar zag niet dat goaltjesdief Mirco Pruyser daar stond. Pruyser zei dank je wel, nam alle tijd en schoot de bal kiezelhard door de benen van Aly. Een grove fout, afgedwongen door het goede positiespel van Nederland.

Een foutje betekende al de 1-1
23 minuten waren er gespeeld, Duitsland had nog geen goede kans gehad, toen Niklas Wellen na balverlies van aanvoerder Seve van Ass vrij stond in de Nederlandse cirkel. De tackle kwam van verdediger Lars Balk, die meteen de strafbal tegen kreeg. Een buitenkansje die door Timm Herzbruch gretig werd benut in de bovenhoek.

Na dertig minuten stond er zo 1-1 op het scorebord, terwijl 2-1 of 3-1 de meest logische score was geweest. Nederland deed defensief alles goed, het rendement op de grote kansen was te laag. De in vorm zijnde Kellerman had een paar minuten voor de rust Nederland al op voorsprong moeten zetten, maar schoot net naast de paal. Daardoor bleef Duitsland onnodig in de wedstrijd. Wat wel duidelijk was na een half uur: dit Oranje bleef kaarsrecht overeind in deze topwedstrijd.

Na de rust bleef Nederland  domineren. Kellerman forceerde de eerste Nederlandse strafcorner, die eruit werd gelopen door Timur Oruz, terwijl Mink van der Weerden de bal op goal slingerde. Oranje joeg de Duitsers goed op, de hoge press werkte bij vlagen perfect en de Duitsers wisten vaak niet waar ze het zoeken moesten. Nederland oogde als een team, Duitsland als individuen die hoopten op een bevlieging voorin, die maar niet kwam. Dat de Duitse ploeg de eerste strafcorner kreeg, door een foutje van de Nederlanders, was veelzeggend.

Oranje kwam terecht op voorsprong, na een goede actie op de achterlijn van Mirco Pruyser. Hij wachtte precies op het juiste moment, totdat Billy Bakker de bal aan kon nemen. Die schoot al vallend de 2-1 binnen.

Weer kwam Duitsland terug
Onnodig balverlies van De Geus zorgde ervoor dat Rühr kon uithalen op Sam van der Ven, die de bal hoog verwerkte. Dus volgde de tweede Duitse strafcorner. Die werd door Lukas Windfeder hard en laag langs Van der Ven gewerkt. Het leek de Duitsers wat vuur in hun spel te bezorgen. Het was Van der Ven die even later knap redde op een schot van dichtbij van Rühr.

De onnodige 2-2 had Oranje gek kunnen maken, maar dat deed het niet. De Nederlandse ploeg bleef rustig en na een fijne pass van Sander de Wijn betekende een schitterend driehoekje tussen Kellerman, Prusyer en Brinkman de verlossing voor Nederland.

Met deze zege kan Nederland wereldkampioen België waarschijnlijk ontlopen in de halve finale. Dat was de inzet van het treffen van de twee landen die het vaakst Europees kampioen werden. De kraker Nederland-Duitsland was ook een tussentijdse toets, op weg naar een mogelijke derde EK-titel op rij. Voor die toets was Oranje ruimschoots geslaagd, niet alleen door de zege maar vooral door het vertoonde spel.

Nederland heeft ook de tweede wedstrijd op het EK gewonnen. In een spannend duel werd Duitsland met 3-2 verslagen. De Nederlandse mannen zijn door deze zege al zeker van de halve finale, die donderdag wordt gespeeld.

De winnende treffer voor Nederland werd gemaakt door Thierry Brinkman, die in het vierde kwart aan het einde stond van een heerlijke aanval. De andere Nederlandse doelpunten werden gemaakt door Mirco Pruyser en Billy Bakker.