Zevenkampster Thiam maakt grote indruk met Belgisch verspringrecord

Atlete Nafissatou Thiam heeft tijdens de Diamond League in Birmingham grote indruk gemaakt. De Belgische olympisch zevenkampkampioene won het verspringen in een nieuw persoonlijk én Belgisch record. Dat bracht ze in haar tweede sprong al op 6,74 meter, een poging later kwam daar zelfs 6,86 meter bij. De Servische specialiste Ivana Spanovic kwam één centimeter tekort, Thiam's voornaamste concurrente op de zevenkamp - de Britse Katarina Johnson-Thompson - kwam in haar laatste sprong eveneens tot 6,85 meter.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Katerina Stefanidi is de dominante vrouw dit jaar en de Griekse was niet van plan daar verandering in te laten komen. Ze sprong in haar derde poging over 4,75 meter en niemand deed haar dat na. De Canadese Alysha Newman bleef steken op 4,65 meter en dat was goed voor plek twee, omdat ze minder foutsprongen had dan de Amerikaanse Jennifer Suhr en de Cubaanse Yarisley Silva.

1500m mannen
Als eerste zouden we een ieder aan willen raden de Amerikaan Craig Engels te googelen. Hij is niet alleen weggelopen uit de jaren zeventig, Engels is ook erg snel en hij mengde zich volop in de mooie strijd om de winst. Die werd gewonnen door de Oegandees Ronald Musagala, die in de laatste meters langs de Australiër Stewart McSweyn kwam en in 3:35,12 de winst pakte. McSweyn werd tweede (3:35,21), drie tienden voor Engels, die de Ethiopiër Samuel Tefera wel nipt klopte.

Mijl vrouwen
Konstanze Klosterhalfen uit Duitsland was degene die het tempo opvoerde zodra de haas vertrokken was en alleen Gabriela Debues-Stafford kon mee. Meer dan dat zat er echter niet in voor de Canadese, want Klosterhalfen bleef gas geven en won in 4:21,11 minuten, een nieuw Duits record. Debues-Stafford werd tweede in 4:22,47 minuten, gevolgd door de 4:24,71 van de Britse Eilish McColgan.

400m mannen
De Jamaicaan Akeem Bloomfield bleek een maat te groot voor de rest en vooral zijn sterke slotfase leverde hem de winst op in 45,04 seconden, niet een bijzondere tijd. De Amerikaan Obi Igbokwe werd met 45,53 keurig tweede, vlak voor lokale held Matthew Hudson-Smith, die met 45,55 seconden na flink wat blessureleed een prima seizoensdebuut kende.

400m horden mannen
De grote namen waren helaas niet aanwezig, maar spannend werd het wel: de Turk Yasmani Copello won in 49,08 seconden, niks bijzonders. De jonge Braziliaan Alison Santos kwam met 49,20 als tweede over de streep, de Amerikaan David Kendziera werd derde in 49,29 en de Jamaicaan Kemar Mowatt, die de winst leek te pakken maar bijna struikelde, kwam met 49,56 nog als vierde over de meet.

110m horden mannen
Het was hier geen Diamond League-onderdeel, maar met Omar McLeod won wel een grote naam. De Jamaicaan pakte de winst in een wat matige 13,21 seconden, voor de Amerikaan Freddie Crittenden (13,31) en de Chinees Xie Wenjun (13,43).

Discuswerpen vrouwen
Het werd weer een Cubaans feestje, de ooit zo dominante Sandra Perkovic heeft het na de nodige privéproblemen niet echt meer. Yaime Perez won met de 64,87 meter in haar derde poging, landgenote Denia Caballero kwam met haar tweede worp tot 64,59 meter en plek drie ging met 63,80 meter naar Perkovic.

100m vrouwen
Ook dit was geen Diamond League-onderdeel, maar dat mocht de pret niet drukken. Tatjana Pinto uit Duitsland pakte in 11,15 seconden de winst, voor het Amerikaanse duo Dezerea Bryant (11,21) en Teahna Daniels (11,24).

3000m steeplecahse vrouwen
Wereldrecordhoudster Beatrice Chepkoech nam al vroeg de leiding en de Keniaanse domineerde de race, met winst in 9:05,55 minuten. Landgenote Celliphine Chespol bleef met 9:06,76 niet al te ver uit de buurt, de voor Bahrein uitkomende Winfred Yavi werd met 9:07,23 derde.

Nafissatou Thiam in actie. (PRO SHOTS/Action Images)
Nafissatou Thiam in actie. (PRO SHOTS/Action Images)