Bilbao-boegbeeld Aduriz bezorgt De Jong valse start bij Barša

Frenkie de Jong heeft een teleurstellende start beleefd in de Primera Division. De middenvelder ging in de openingswedstrijd van het seizoen met FC Barcelona in de slotfase onderuit bij Athletic Bilbao: 1-0. Aritz Aduriz besliste het duel in de 89e minuut met een halve omhaal.

De 38-jarige spits was net een minuut in het veld gekomen. Aduriz tekende voor het hoogtepunt van de wedstrijd door een voorzet van Ander Capa in de lucht op prachtige wijze langs doelman Marc-André ter Stegen te volleren. Aduriz zorgde er zo ook voor dat De Jong met een nederlaag debuteerde in La Liga.

Trainer Ernesto Valverde stelde de van Ajax overgekomen middenvelder op als controleur, de positie waarop Sergio Busquets jarenlang onomstreden was. De Catalaan kon de hele wedstrijd op de bank blijven zitten. De Jong had Sergi Roberto en Carles Aleña naast zich staan. De international van Oranje kreeg al binnen 1,5 minuut een flinke schop op zijn kuit te verwerken van Raúl Garcia, die De Jong vrijwel de hele wedstrijd schaduwde. 

De agressiviteit die in die vroege actie van García school, vertelde wel veel over de intenties van de thuisploeg. Bilbao was in het eerste kwartier dreigend en steeds was Iñaki Williams, die onlangs nog zijn toekomst aan Bilbao verbond, daar bij betrokken. Zo moest Barça-goalie Marc-André ter Stegen dus al vroeg aan de bak om de eerste tegentreffer van het seizoen te voorkomen.

Barcelona kwam beter in het spel. Luis Suárez raakte aan de andere kant de paal op het moment dat hij al trekkebenend over het veld strompelde. De spits moest zich even later vervangen, waardoor Valverde na Lionel Messi ook zijn tweede topaanvaller zag afhaken. Rafinha, die voor Suárez in het veld kwam, raakte kort voor rust de lat.

Na rust zocht Barcelona meer en meer naar die bevrijdende treffer. Die viel echter niet. Het doelpunt viel aan de andere kant. Met zijn 38 jaar en 186 dagen werd Aduriz de oudste doelpuntenmaker tegen Barcelona in deze eeuw in competitieverband. Na die weergaloze treffer slaagde Barcelona er immers niet meer in om een nederlaag te voorkomen.

Artiz Aduriz is met zijn goal de man van de wedstrijd. (PRO SHOTS/Action Images)
Artiz Aduriz is met zijn goal de man van de wedstrijd. (PRO SHOTS/Action Images)