Noorwegen trekt stekker uit fonds Brazilië

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft woedend gereageerd op een besluit van het Noorse ministerie van Milieu. Dat besluit houdt in dat de Noren de steun aan het Amazonefonds opzeggen, een fonds dat behoud en herplanting van het Amazonewoud ondersteund.

De Noren hebben de afgelopen 10 jaar ruim 1 miljard Euro in het Amazonefonds gestoken, daarmee was het land meteen de grootste donateur van het fonds. Voor projecten die vorig jaar zijn uitgevoerd zouden de Brazlianen nog ruim 30 miljoen aan steun van de Noren tegoed hebben. Die steun zal er na dit besluit niet komen. Eerder dit jaar besloot Duitsland, een andere grote donateur, ook uit het fonds te stappen.

Als reden van het opschorten van de steun geeft de Noorse overheid het systematisch tegenwerken van het Amazonefonds door Bolsonaro. Sinds de rechtspopulist aan de macht is is de ontbossing toegenomen en is de commissie van het Amazonefonds die beslist over welke projecten gefinancieerd worden door de regering van Bolsonaro ontbonden. Wereldwijd heerst daarom de vrees dat daardoor de ontbossing de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Bolsonaro zelf reageert woedend op het Noorse besluit: "Is Noorwegen niet dat land dat walvissen doodt in het Noordpoolgebied?", zei Bolsonaro tegen Braziliaanse journalisten. "Hou dat geld maar en help Angela Merkel met het aanleggen van bossen in Duitsland."

Ook in Brazilië zelf neemt de kritiek op de ontbossing toe. Een maand geleden nog meldde het Braziliaanse Agentschap voor Ruimteonderzoek dat de ontbossing onder Bolsonaro met 88% is toegenomen. De directeur van het agentschap mocht op 'verzoek' van Bolsonaro direct het veld ruimen.