Veelpleger ontzag op strooptocht zelfs offerblok in kerk niet

Volgens het OM pleegde de 38-jarige Gouwenaar in drie maanden tijd maar liefst tien strafbare feiten. Daarmee zou hij zijn drugsverslaving hebben bekostigd. Ook wordt hij verdacht van het telen van wiet in zijn huurwoning en diefstal van de daarvoor benodigde elektriciteit. De officier van justitie eiste donderdag 30 maanden cel (waarvan zes maanden voorwaardelijk) tegen de veelpleger. Ook moet hij van het OM ruim 130.000 euro aan crimineel verkregen winsten terugbetalen.

In maart en april van dit jaar brak de man in bij een school, een bedrijfspand, een eetcafé, een auto en een kerk (waar hij een offerblok stal). Met de uit de auto gestolen pinpas ging hij vervolgens pinnen. Ook sloop hij binnen bij een andere school om dingen te stelen. Verder werden in mei in zijn woning verschillende gestolen goederen aangetroffen wat neerkomt op heling. Én een hennepkwekerij die hij naar eigen zeggen verzorgde voor ‘iemand anders’ waarvan hij echter niet de naam wil noemen.

Bij al deze verdenkingen ging hij niet erg handig te werk. In zes gevallen is hij op beelden te zien. In twee zaken is er bloed en daarmee DNA van de verdachte aangetroffen op de plaats-delict. De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting dat inbraken nog steeds een hardnekkig probleem zijn in Gouda, ondanks de gezamenlijke aanpak van gemeente, politie en OM.

“Verdachte heeft zich door zijn verslaving laten leiden en enkel gedacht aan eigen gewin. Kroegen, auto’s, scholen, kantoren en zelfs een kerk waren voor hem niet veilig. De samenleving verwacht hier een strenge reactie op”, aldus de officier.

Zij eiste 30 maanden cel (waarvan zes maanden voorwaardelijk) tegen de man. Ook diende zij wegens criminele winsten een ontnemingsvordering in van ruim 133.000 euro. De uitspraak is over twee weken.