Gevangenispersoneel gestraft na dood Epstein

Het Amerikaans ministerie van Justitie meldt dinsdag dat twee bewakers die waren toegewezen om Jeffrey Epstein te bewaken in de nacht dat hij zelfmoord heeft gepleegd, met verlof zijn gestuurd. De gevangenisdirecteur mag papierwerk gaan doen. De aankondiging komt op het moment dat zowel de FBI als de inspecteur-generaal van het ministerie van Justitie de dood van Epstein onderzoeken.


Jeffrey Epstein (Foto: gettyimages)

Het ministerie van Justitie zei ook dat de directeur van een andere gevangenis in de staat New York de waarnemend directeur van het Metropolitan Correctional Center (MCC), waar Epstein werd vastgehouden, zal worden. Op de ochtend van zijn dood klonk geschreeuw en gekrijs uit de cel waar Epstein in vastgehouden werd, vertelde een bron aan CBS News. Bewakers probeerden hem te reanimeren terwijl ze de financier, miljardair en veroordeeld zedendelinquent aanspoorden om te ademen: "Adem, Epstein, adem".

Mede-verdachten
Procureur-generaal William Barr bekritiseerde de gevangenis maandag. "We zullen tot op de bodem uitzoeken wat er is gebeurd en er zal verantwoordelijkheid worden afgelegd," zei Barr. "Ik was geschokt en eerlijk gezegd boos om van het falen van het MCC om deze gevangene afdoende te beveiligen te horen." Regeringsonderzoekers hebben maandag het privé-eiland van de vermeende sekshandelaar op de Maagdeneilanden onderzocht.

Met Epstein's dood komen de potentiële mede-daders in beeld. De Britse socialité Ghislaine Maxwell is één van de vier vrouwen die ervan worden beschuldigd minderjarige meisjes te werven voor seks. Ze heeft die claims in het verleden ontkend en is niet beschuldigd van een misdrijf. Er wordt gezegd dat Maxwell de ex-vriendin van Epstein is die zakenpartner is geworden. Haar huidige locatie is onbekend.


Mede-verdachte en voortvluchtige Ghislaine Maxwell (Foto: gettyimages)

"Ze was eigenlijk meer iemand die zijn obsessie deelde", volgens Miami Herald-verslaggever Julie Brown, die meer dan twee jaar besteedde aan het onderzoeken van Epstein's controversiële veroordeling in 2008. "Er zijn beschuldigingen dat ze betrokken zou zijn geweest bij het hebben van seks met sommige van deze meisjes."

'Onderste steen'
Gerechtelijke documenten uit 2011 onthullen dat Epstein verschillende appartementen beheerde in een gebouw op slechts een steenworp afstand van zijn 77 miljoen kostende New Yorkse herenhuis waar naar verluidt 'minderjarige meisjes van over de hele wereld' werden gehuisvest.

Barr gaf ook een strenge waarschuwing voor iedereen die zijn verantwoordelijkheid probeert te ontlopen. "Ik kan u verzekeren dat deze zaak zal doorgaan tegen iedereen die medeplichtig. Alle samenzweerders mogen niet achterover leunen. De slachtoffers verdienen gerechtigheid en zij zullen dat krijgen."