FOK! Wat een weer: code geel om onweersbuien

De dag begint vooral landinwaarts met zon. In het westen en noorden is vanochtend al meer bewolking aanwezig en komen er enkele buien voor, lokaal met onweer. De buien breiden zich in de loop van de dag oostwaarts over het land uit en nemen daarbij in activiteit toe. In de middag kunnen bij onweersbuien landinwaarts windstoten van 60-70 km/u en hagel voorkomen. Soms regent het fors door met in de zuidelijke helft lokaal 20-30 mm neerslag.

In de avond komen er nieuwe (onweers)buien van het zuidwesten uit het land binnen en deze zullen zich vooral in het zuiden, midden en westen voordoen. De middagtemperaturen liggen tussen 19°C in het noordwesten en 22°C in het zuidoosten. De wind draait in de loop van de dag van zuidwest naar west en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer van tijd tot tijd vrij krachtig.

In de nacht naar dinsdag houden de buien aan. Vooral in het noorden en westen zijn dat soms onweersbuien en kan het flink doorregenen. De minimumtemperatuur bedraagt ongeveer 12°C. De west- tot zuidwestenwind is overwegend matig, bij buien zijn windstoten tot 60 km/uur niet geheel uitgesloten.

Dinsdagochtend zijn de meeste en actiefste buien voor het noorden, later kunnen er overal weer enkele buien voorkomen. Bij buien is kans op onweer en windstoten tot 60 km/uur. In de noordelijke helft zijn lokaal neerslagsommen van 20-40 mm mogelijk. In de middag is er ook af en toe ruimte voor de zon. Het wordt niet warmer dan een graad of 18 bij een matige, langs de kust mogelijk vrij krachtige westenwind. (Bron: KNMI)

Wurmlinger Kapelle (Foto: Erwin Klein)
Een schitterende onweersbui op de Wurmlinger Kapelle in Zuid-Duitsland. (Foto: Erwin Klein)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.