Mysterieuze 'winnares' Boston Marathon 1980 overleden

De 'winnares' van de marathon van Boston in 1980, Rosie Ruiz, is op 66-jarige leeftijd overleden. Dat is al een maand het geval, maar deze week werd het pas bekend: de geboren Cubaanse leidde een anoniem leven in de VS.

Tijdens de maraton van Boston in 1980 kwam de volledig onbekende Ruiz ineens als eerste vrouw over de finish, 2:31.56 uur na de start, een toptijd. Het was echter wel een beetje raar, want onderweg had helemaal niemand haar gezien; andere loopsters niet, spotters niet, niemand.

De winnaar van de mannen, Bill Rodgers, wist genoeg: "We hadden meteen door dat ze het parcours ergens op was gelopen. Ze zweette nauwelijks, haar shirt was zwaar en ze wist niks van hardlopen", aldus Rodgers. Ruiz zei een jaar eerder in New York nog 2:56.33 gelopen te hebben, maar van intervaltraining had ze nooit gehoord: "Ik heb gewoon hard gewerkt", zo verklaarde ze haar bizarre vooruitgang.

Ruiz had een startnummer en hield haar hele leven vol eerlijk gelopen te hebben, waardoor ze haar medaille ook niet inleverde toen de organisatie haar na ruim een week uit de uitslag schrapte. Men had duizenden foto's en filmpjes bestudeerd en Ruiz was helemaal nérgens te zien geweest, terwijl twee studenten verklaarden dat ze haar kort voor de finish het parcours op hadden zien rennen.

Volgens Rodgers bleef Ruiz tijdens een interview na afloop maar huilen, telkens werd haar naar het vermeende valsspelen gevraagd. "We hadden begrip gehad als ze gewoon sorry had gezegd. Nu heeft de arme Rosie dit haar hele leven als een loden last meegedragen", zegt Rodgers.

In 1982 moest Ruiz een week de cel in, omdat ze als boekhoudster geld en cheques gestolen had, daarna was het jaren stil. In 1996 zei een vermeende vertrouweling, Steve Marek, tegenover The Boston Globe dat Ruiz het valsspelen toe had gegeven, hoewel men zich af kan vragen in hoeverre Marek een vertrouweling was. "Ze sprong het publiek uit om het laatste stuk te lopen, maar dacht dat de eerste vrouwen al voorbij waren. Ze was net zo verbaasd als de rest toen ze als eerste finishte", aldus Marek destijds.

Het echte verhaal zal waarschijnlijk nooit bekend worden, nu de hoofdrolspeelster niet meer onder ons is.

De mythe van Rosie Ruiz (Bron: YouTube)