Man redt katten in oorlogsstad Aleppo

Een beetje feelgoodnews kan nooit kwaad, dus bij dezen. Aleppo is lange tijd het toneel geweest van hevige strijd tussen de diverse partijen in Syrië, met grote schade tot gevolg. Logischerwijze zijn nogal veel inwoners er vandoor gegaan, maar daarbij lieten ze hun huisdieren achter.

Hier komt Mohammed Alaa al-Jaleel in het spel. De 44-jarige man werkte als elektricien en had al jaren hetzelfde riedeltje: na zijn werk reed hij even langs de slager, om wat restvlees te vragen waar hij de straatkatten in zijn buurt mee kon voeden. Na het uitbreken van de oorlog werd hij ambulancechauffeur, maar hij bleef zijn geliefde katten ondertussen ook van eten voorzien.

Met behulp van donaties van vrienden en online onbekenden wist hij een plek op te zetten waar de katten konden verblijven. Tegen het einde van 2016 had hij er 170 onder zijn hoede en stond hij bekend als de Kattenman van Aleppo. Toen ging het echter fout: tijdens de hevige laatste fases van het beleg van Aleppo werd de boel platgebombardeerd en de katten die het nog overleefd hadden werden het slachtoffer van een chloorgasaanval.

Inmiddels zit Mohammed in het dorpje Kafr Naha, waar hij een nieuwe plek voor de katten op heeft gezet. Hij struint regelmatig door Aleppo en neemt eenzame katten mee naar het dorpje in het landelijke gebied ten westen van Aleppo, in handen van de oppositie. Hij heeft inmiddels ook een dierenarts gevonden om voor medische hulp te zorgen en de boel is al uitgebreid om niet alleen katten op te vangen.

Naast zijn katten- en dierenopvang is Mohammed langzamerhand ook een weeshuis en kinderopvang begonnen in hetzelfde dorpje. Zijn Twitteraccount met inmiddels een kleine twintigduizend volgers is hier te vinden.