Jeugddetentie voor gewapende overval op coffeeshophouder in Amstelveen

Een 19-jarige man krijgt twee jaar jeugddetentie voor zijn aandeel in een gewapende overval op de woning van een coffeeshophouder in Amstelveen. Bij de overal begin dit jaar werd de dagopbrengst van 14.000 euro buitgemaakt.

De coffeeshophouder kwam in de nacht van 21 op 22 januari rond 01:00 uur thuis. Hij had de dagopbrengst van zijn coffeeshop van ruim 14.000 euro meegenomen. Nadat zijn dochter rond 01:40 uur thuiskwam en haar auto op de oprit had geparkeerd, zag zij dat een man vanuit een steeg naast de garagedeur op haar kwam aflopen. Hij had een bivakmuts op en een vuurwapen in zijn handen.

De dochter van de coffeeshophouder zag vervolgens nog twee andere mannen aankomen. Eén van hen had, net zoals de eerste man, een bivakmuts op. De twee overvallers dreigden de vrouw neer te steken als zij de voordeur van de woning niet zou openmaken. Toen het haar niet lukte, griste een overvaller het wapen uit de handen van de andere overvaller en sloeg met het wapen het zijraam van de woonkamer in.

Geld op trap
Beide overvallers klommen vervolgens bij de woning naar binnen. De derde overvaller bleef buiten bij de vrouw. De overvallers eisten in de woning het geld van de coffeeshophouder. Dat geld bleek op de trap te liggen, zo vertelde de coffeeshophouder tegen de overvaller.

Na de overval dachten de slachtoffers dat de drie daders op vlucht waren geslagen. De volgende ochtend werd de dochter van de coffeeshophouder echter wakker van een geluid in huis. Zij zag op de trap van de zolder één van de overvallers naar beneden lopen met een bivakmuts op.

Verstopt onder bed
Nadat de vrouw naar 112 had gebeld, de overvaller de woning had verlaten en over een schutting probeerde te klimmen, is hij in een steeg door de politie aangehouden. De man heeft bekend dat hij zich de hele nacht had verstopt onder een bed op zolder, omdat de politie al ter plaatse was gekomen toen hij de woning wilde verlaten.

Nog een verdachte
Naast de 19-jarige man is er ook nog een 22-jarige verdachte aangehouden. Hij is door de rechtbank vrijgesproken van betrokkenheid bij de overval. Wel is zijn DNA aangetroffen op een bivakmuts vlak bij het overvallen huis, maar dat bewijst volgens de rechter niet dat hij heeft meegedaan aan de overval. Zijn DNA kan ook op een ander moment op die bivakmuts zijn gekomen, zo redeneert de rechtbank. Ook zat er nog DNA van een ander op de bivakmuts. De man krijgt wel een boete van 200 euro voor drugsbezit.

Adolescentenstrafrecht
De rechtbank past bij de 19-jarige veroordeelde het adolescentenstrafrecht toe omdat de rapportages van deskundigen genoeg aanknopingspunten bieden om hem pedagogisch te beïnvloeden. Het idee hierachter is dat zolang de hersenen nog in ontwikkeling zijn, het gedrag van een verdachte nog maximaal bijgestuurd kan worden. Zo wordt de kans op herhaling zo klein mogelijk.

Volgens de rechtbank staat de man op een kruispunt in zijn leven waarbij intensieve begeleiding belangrijk is. Hij moet ook ruim 34.000 euro schadevergoeding betalen.