Van der Poel vernedert concurrentie op mountainbike

Mountainbiker Mathieu van der Poel heeft in de World Cup ook de vierde shorttrackwedstrijd waar hij aan de start stond gewonnen. In het Italiaanse Val di Sole stond er geen maat op misschien wel 's werelds beste mountainbiker, veldrijder én wielrenner.

Van der Poel, die in de World Cup nog nooit een shorttrackrace verloren heeft, ging er vroeg in de koers vandoor met de Braziliaans kampioen Henrique Avancini, net terug van een zilveren optreden op de Pan-Amerikaanse Spelen in Peru. De grote groep achtervolgers kwam in de voorlaatste ronde in de buurt, maar op het klimmetje opende Van der Poel op fenomenale wijze het gas, waardoor Avancini kansloos was.

De Braziliaan werd nog wel tweede, de Belg Jens Schuermans eindigde als derde door Ondrej Cink en Nino Schurter eruit te sprinten. De shorttrackraces worden gehouden op een korter parcours dan de cross-country van zondag, en leveren zowel World Cup-punten als startposities voor de zondag op.

Bij de vrouwen werd het een Zwitsers 1-2'tje. Sina Frei leek er na een knappe aanval vandoor te gaan, maar Jolanda Neff vocht zich terug en rekende in de slotronde af met haar landgenote. De Française Pauline Ferrand Prevot werd derde, Anne Tauber en Anne Terpstra kwamen als achtste en negende over de streep.

Het programma in Val di Sole gaat zaterdag vanaf 12.30 uur verder met de downhill, eerst de vrouwen, dan de mannen. Zondagmiddag volgt de cross-country, net als de downhill live te zien op Red Bull TV en Ziggo Sport.