3 jaar cel voor invoeren Flobert pistolen

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag een 38-jarige man veroordeeld tot 3 jaar cel wegens het invoeren en overdragen van 88 Flobert pistolen uit Slowakije. De verdachte is in totaal 7 keer naar Slowakije gereden om daar in een winkel Flobert pistolen te kopen en naar Nederland te brengen.

Ombouwen tot 9 mm
De centrale vraag in deze zaak is hoe strafwaardig het nu eigenlijk is om dergelijke pistolen in Nederland in te voeren. Flobert pistolen hebben een klein kaliber en weinig vuurkracht maar zijn nog steeds vuurwapens.

Welke schade een Flobert pistool precies kan aanrichten is niet duidelijk geworden. Wel staat vast dat het mogelijk is een Flobert om te bouwen tot een 9 mm pistool, een gevaarlijk en potentieel dodelijk vuurwapen. Daarvoor hoeft alleen de loop te worden vervangen.

De rechtbank is van oordeel dat de verdachte geweten moet hebben dat het grote gevolgen kan hebben als de Flobert pistolen in criminele handen zouden vallen. Hij was zich dus heel goed bewust van de strafbaarheid van zijn gedrag.

Straf
Als het hier om de invoer van 88 stuks 9 mm pistolen had gegaan dan zou een straf van 6 á 7 jaar op zijn plaats zijn geweest. De rechtbank weegt echter mee dat het hier om een lichter kaliber wapen gaat, al is dat wel om te bouwen tot een gevaarlijker wapen. Daarnaast houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte op de zitting openheid van zaken heeft gegeven. Een celstraf van 3 jaar is dan ook passend.