Pleidooi voor 'varende Hollebolle Gijs' tijdens Canal Parade

Als het aan de VVD ligt, wordt afval tijdens de Canal Parade in Amsterdam straks ook per boot opgehaald.

Volgens VVD-raadslid Hala Naoum Néhmé produceren toeschouwers die tijdens de parade op boten langs de kant staan vaak veel afval. Dit afval, zoals lege flesjes en blikjes, moet nu nog in een vuilniszak worden gestopt en in containers op de kade worden gegooid.

"Om te voorkomen dat deze containers snel vol raken zou de gemeente zich kunnen inspannen om het afval van de boten alvast tijdens het evenement in te zamelen met een gemeentelijke afvalboot", stelt Naoum Néhmé. Ze vraagt het stadsbestuur om tijdens deze of de volgende editie van de Canal Parade met de afvalboot te experimenteren.

Het zou volgens haar daarnaast ook aantrekkelijk moeten worden om afval weg te gooien. "Zou het college het aanbieden van afval aan gemeentelijke afvalboten 'leuk' willen maken, namelijk door een 'varende Hollebolle Gijs' te maken van deze boten?", vraagt Naoum Néhmé. "Gedacht kan worden aan een feestelijke aankleding van de afvalboten en aan geluidseffecten bij het aanbieden van volle afvalzakken, in ruil voor nieuwe lege vuilniszakken, eventueel bedrukt met Pride-uitingen."

De Canal Parade vindt aanstaande zaterdag plaats.