Bernal wint Tour de France, Kruijswijk op het podium

De ingekorte 20e etappe in de Tour de France, over 59 kilometer naar Val Thorens, is gewonnen door Vincenzo Nibali. De Italiaan kwam solo over de meet. Egan Bernal zal zo goed als zeker de Tour de France winnen. Hij is de eerste Colombiaan die dit lukt. Steven Kruijswijk stijgt naar de derde plek in het algemeen klassement ten koste van Alaphilippe en zal dus morgen op het podium te zien zijn.

Een eerste groep van zes man sloeg een gaatje: Cort Nielsen, Teuns, Costa, Bettiol, Calmejane en Van Melsen. Het verschil met het peloton ging langzaam naar twee minuten. Tussen het peloton en de kopgroep zat nog een groep van 23 man die zich bij de zes koplopers aansloot.

Zo'n vier kilometer voor de klim reden ploegmaats Wellens en De Gendt weg uit het peloton, waar Ineos het tempo bepaalde. Helemaal vooraan vielen Périchon en Turgis aan de voet aan en gingen er samen vandoor. Turgis moest even later lossen en Périchon kreeg nu Zakarin en Nibali nu mee.

In het peloton was het inmiddels Jumbo die de regie voerde. Wellens was gelost bij De Gendt die een half minuutje op het uitgedunde peloton had. Vooraan moest Périchon  even lossen en kon daarna weer terugkomen terwijl Gallopin en Woods aansloten. Het peloton was inmiddels door het tempo van Jumbo uitgedund naar 30 man.

Op 18 kilometer van de meet was het verschil tussen de kopgroep en de groep met favorieten een kleine twee minuten. Inmiddels was het Laurens de Plus die het tempo bepaalde en onder meer Richie Porte moest lossen. De voorsprong van de kopgroep daalde naar iets meer dan een minuut. Helemaal vooraan was Fraile aangesloten bij de kopgroep. Alaphilippe, de nummer twee in het algemeen klassement, moest 13 kilometer voor de finish lossen uit de groep met favoriete, mede door het kopwerk van De Plus.

Helemaal vooraan was het Nibali die alleen wegreed. Acht kilometer voor het einde was het verschil tussen de groep favorieten en Alaphilippe al 50 tellen, waardoor Kruijswijk virtueel op de derde plaats in het algemeen klassement stond. Het verschil van de groep favorieten met Nibali was een minuut. Dat verschil werd langzaam minder. Alaphilippe zat al op bijna drie minuten van de kop ondanks alle aanmoedigingen van de Franse supporters.

Op drie kilometer van de streep was het verschil tussen Nibali en de groep favorieten, waar niemand uit leek te weg te willen rijden, nog 40 tellen. Vooraan leek Nibali leeg te zijn,  maar hij hield genoeg tijd over om de ritzege voor zich op te eisen. Valverde werd tweede, Landa derde.