FOK! Wat een weer: onweer, zon, tropisch, zomers en gewoon een warme dag

Hallo!

Wat is er veel gebeurd he? Het is bijna niet meer bij te houden allemaal. Donderdag hadden we de eerste 40 graden, en vervolgens steeg het kwik in de late avond in Zeeland van 30 naar 36 graden om 23.50. Plotseling ontstond er ook een fikse onweersbui boven mijn hoofd. Die leverde niet veel regen op, maar wel een krachtig onweer en dat was ook totaal niet verwacht. Verschillende records zijn er gebroken. Ik denk echter dat iedereen wel op de hoogte is. Het is momenteel nog te warm op mijn zolderkamer om er uitgebreid op in te gaan. Ik kan er redelijk tegen, maar dit is wel iets te veel van het goede.

Gisteravond zagen we fikse donderbuien boven Brabant en Limburg. Een echte trekrichting hadden die niet. Tegelijkertijd is er koelere lucht binnengestroomt en dat merken we zeker in het zuidwesten. De vore die dit veroorzaakt ligt boven het midden. Deze bleef daar grotendeels stil liggen. Vandaag trekt hij zich weer naar het zuidwesten terug en dat zorgt voor een tweedeling in ons land.

In Zeeland halen we vandaag 'slechts' een warme dag met 23 graden, een stukje noordelijker komen we nog tot een zomerse 26 tot 28 graden, en in noorden en oosten boeken we er nog een tropische dag bij met 32 tot 34 graden.

Dit heeft alles te maken met de aanwezigheid van bewolking en buien. De in potentie zware regen-en onweersbuien zullen voornamelijk in de zuidelijke helft vallen, maar het is niet uitgesloten dat ze ook wat verder naar het noorden zullen oprukken. Alleen het noorden en oosten lijken gevrijwaard te blijven van buien.

De wind is in de tropische gebieden nog oostelijk, maar achter de vore westelijk. Dit verklaart het grote verschil.

 

Springende haas (Foto: KlapMongeaul)
Een springende haas! Prachtig vastgelegd door KlapMongeaul! (Foto: KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.