Rode Kruis: actie nodig om dengue-uitbraak in Zuid-Oost AziŽ in te dammen

Het Rode Kruis schaalt de hulp op om een grote uitbraak van de ziekte dengue op de Filipijnen te stoppen. Op de Filipijnen zijn er al 491 mensen door overleden. Meer dan 115.000 mensen hebben de infectieziekte, dat is een toename van 85 procent ten opzichte van vorig jaar rond deze tijd, terwijl de piek in het aantal besmettingen nog moet komen. Ook vakantiegangers kunnen te maken krijgen met de ziekte die door muggen wordt overgedragen. In vakantielanden als Cambodja, Laos, Thailand en Vietnam komt de ziekte nu ook steeds meer voor.

De uitbraak is zorgelijk, gezien er normaal gesproken pas na het regenseizoen een piek is te zien in het aantal dengue gevallen (ook wel knokkelkoorts genoemd). Op de Filipijnen is het regenseizoen pas net gestart. De ziekte wordt overgebracht via muggen, die juist in het regenseizoen goed kunnen broeden in de waterplassen. Kinderen worden flink geraakt door deze uitbraak. Van de mensen die overleden zijn aan de ziekte, is dertig procent kind.

Verspreiding
"Dengue verspreidt zich razendsnel. Tienduizenden mensen komen terecht in overvolle ziekenhuizen. Op dit moment hebben we 2 miljoen hulpverleners in het hele land die voorlichting geven over de infectieziekte en hoe verspreiding te voorkomen is”, zegt Richard Gordon, voorzitter van het Filipijnse Rode Kruis. "We leggen uit wanneer mensen naar de dokter moeten en hoe je bijvoorbeeld muggenbroedplaatsen kan verwijderen. Daarnaast helpen onze hulpverleners in de overvolle ziekenhuizen.”

Het Rode Kruis schaalt de hulp op in de ziekenhuizen op de Filipijnen. De organisatie zorgt voor extra ziekenhuistenten waarin mensen behandeld kunnen worden. Ook zet het Rode Kruis extra verplegend personeel in. De uitbraak van dengue komt op een moment dat de Filipijnen ook kampt met een uitbraak van mazelen. Door de mazelenuitbraak waren de ziekenhuizen al overbelast. "We vrezen dat deze uitbraak zal verergeren tijdens het regenseizoen. Dengue kan voorkomen worden, families moeten zich beschermen tegen de muggen zodat zij niet geprikt worden.”

Vakantiegangers
Het Rode Kruis adviseert inwoners en vakantiegangers om zich goed te beschermen tegen de muggen. Dit kan door gebruik te maken van bijvoorbeeld DEET, een muskietennet en het dragen van kleding met lange mouwen en pijpen. Wanneer mensen last krijgen van symptomen als hoge koorts, hoofdpijn, misselijkheid en gewrichtspijn, worden zij aangeraden snel medische hulp te zoeken.

De ziekte wordt overgebracht door muggen (Foto ter illustratie: Pixabay)
De ziekte wordt overgebracht door muggen (Foto ter illustratie: Pixabay)