Drie illegale grijze roodstaartpapegaaien in beslag genomen

Exotische huisdieren zijn onverminderd populair. Wie zo’n dier wil aanschaffen, verdiept zich vooraf vaak in wat er allemaal komt kijken bij de huisvesting en de verzorging. Minstens zo belangrijk is het om goed uit te zoeken welke wet- en regelgeving er geldt rond het dier dat je wilt aanschaffen. Want voor je het weet, raak je ongewild betrokken bij illegale handel. En dan raak je mogelijk ook het aangeschafte dier weer kwijt.

Dat overkwam verschillende mensen die van een inwoner van Apeldoorn een grijze roodstaartpapegaai kochten. Deze populaire papegaaiensoort wordt al jaren gehouden, maar is in het wild door illegale vangst en smokkel ernstig bedreigd. Zo ernstig dat de vogel sinds 2017 een strengere beschermde status heeft. Wie sindsdien een grijze roodstaartpapegaai wil houden en verkopen, moet kunnen aantonen dat het dier legaal verkregen is. Dat betekent dat er een zogeheten EU-certificaat aanwezig moet zijn bij de overdracht van elke grijze roodstaartpapegaai. De man uit Apeldoorn had geen verplichte EU-certificaten meegeleverd bij de vogels. Daardoor was er sprake van illegale handel.

Strafrechtelijk onderzoek
Gespecialiseerde inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn samen met de politie een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de man uit Apeldoorn. Daarbij hebben zij drie grijze roodstaartpapegaaien in beslag genomen. Bij geen van de vogels was een verplicht EU-certificaat aanwezig. Daarom zijn de dieren in overleg met het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie meegenomen en ondergebracht bij een deskundige opvang. De NVWA heeft proces-verbaal opgemaakt.