Quintana wint eerste Alpenetappe, Alaphilippe kraakt maar behoudt geel

De achttiende etappe in de Tour de France, van Embrun naar Valloire, is gewonnen door Nairo Quintana. De Colombiaan kwam na drie zware collen solo over de meet. Geletruidrager Julien Alaphilippe had het moeilijk vandaag maar behield wel zijn gele trui. Egan Bernal steeg ten koste van Steven Kruijswijk en Geraint Thomas naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Romain Bardet is de nieuwe drager van de bolletjestrui.

Het peloton begon hard aan de etappe. Verschillende renners probeerden weg te komen,maar het peloton stond dat niet toe en ze werden allemaal weer teruggehaald. Door het tempo brak het peloton na zo'n 40 kilometer koersen. Er onstond een kopgroep van ruim dertig man met daarin Quintana, van Baarle en Teunisse en het peloton leek zich daarin te berusten.

De eerste zware beklimming van de dag was de Col de Vars van de eerste categorie. De kopgroep had een voorsprong van zes minuten op het peloton. In de kopgroep deed men elkaar geen pijn tijdens de beklimming. Vlak onder de top reed Wellens weg, Bardet ging er achteraan, maar het was toch de Belgische drager van de bergtrui die als eerste bovenkwam. In de afdaling kwamen Roche en Bennett in het peloton ten val, maar beide renners konden door.

Vlak bij de voet van de col d'Izoard reden Bernard en Van Avermaet weg uit de kopgroep en sloegen een gat. Het peloton dunde in de tweede beklimming flink uit. Dan Martin moest verrassend al snel lossen. Vooraan moest Van Avermaet 4,5 kilometer onder de top lossen bij Bernard. De Fransman werd onder de top echter bijgehaald door een groep met Bardet en Quintana. De kopgroep bestond nu uit Bardet, Caruso, Quintana, Lutsenko, Woods, A.Yates, Pauwels, Bernard en Kämna en daar kwamen later nog wat renners bij. De voorsprong op het peloton was een kleine vijf minuten.

De laatste klim van de dag was de Galibier van de buitencategorie. Wellens en Van Avermaet moesten al snel lossen. Het peloton werd aangevoerd door Ineos. Vooraan was er weinig samenwerking. Lutsenko, die al de hele dag in de aanval was, viel aan waardoor er een aantal renners in de kopgroep moesten lossen. Quintana was de volgende die aanviel en hij sloeg een gat. Bardet en Lutsenko gingen in de achtervolging op de Colombiaan, die al snel een halve minuut pakte. Het peloton dunde weer uit bij de bekliming van de Galibier.

In de groep met favorieten reed Bernal weg. Lutsenko moest ondertussen lossen bij Bardet die op een kleine twee minuten van Quintana reed. Quintana kwam als eerste boven op de Galibier. In de groep met favorieten ondertussen was er geen antwoord op het wegrijden van Bernal wiens voorsprong groter werd. Thomas was de volgende die richting zijn ploegmaat ging. De rest leek niet te kunnen, inclusief geletruidrager Alaphilippe die het wel heel moeilijk had net onder de top en moest lossen. Hij kwam zeventien seconden na de groep favorieten over de top.

Tien kilometer voor de finish had Quintana anderhalve minuut voorsprong op Bardet. Bernal zat 31 seconden voor de groep favorieten. Dankzij zijn ijzersterke dalingskunsten wist Alaphilippe zich weer bij de groep favorieten te voegen. Bernal zat daar een halve minuut voor. Quintana ondertussen kwam als winnaar over de streep en stijgt in het algemeen klassement van plek 12 naar de zevende plaats. Bardet kwam als tweede over de streep op ruim een minuut.