Newgarden wint mooie IndyCar-race Iowa na uren vertraging

Josef Newgarden heeft zijn vierde zege van het seizoen in de IndyCar Series binnen. De oud-kampioen won op de Iowa Speedway, nadat de race behoorlijke vertraging op was gelopen door het weer.

De race zou om ongeveer 01:30 uur Nederlandse tijd van start gaan, maar door een joekel van een regen- en onweersbui duurde het íets langer...tegen zes uur Nederlandse tijd kon de boel op gang gevlagd worden, met Simon Pagenaud op pole, voor Will Power, die gelijk de leiding nam, voor Takuma Sato.

Al vrij snel viel de eerste caution: Felix Rosenqvist tikte Sage Karam rond, hoewel die er ogenschijnlijk nog goed vanaf kwam. Na een goede vijftig ronden kwam de volgende caution en die was problematischer: regen. Het duurde even, maar na een tijdje wachten kon men weer verder, met na een ronde pitstops nu Josef Newgarden en Power voorop.

Dat de mannen van Team Penske oppermachtig waren was duidelijk: Newgarden en Power bleven bij elkaar in de buurt, maar de rest - aangevoerd door de vroeg gestopte Sato - verloor alsmaar meer. Een dikke honderd ronden voor de finish ging Sato dankzij een duw van Karam de rondte in en daarmee werd de volgende caution veroorzaakt.

De hoogtepunten van de race (Bron: YouTube)

De herstart was vooral in het middenveld even flink chaotisch, maar iedereen hield zich gedeisd en met Newgarden en Power op kop begonnen de laatste honderd ronden. Zo'n vijftig ronden later volgde de laatste ronde pitstops, waarbij Power bij het binnenrijden van de pitstraat flink wat tijd verloor en dus viel hij enkele posities terug...wat er nog veel meer werden wegens een stop-and-go-penalty voor het overschrijven van de lijnen bij de pitsingang.

Power had nog de mazzel dat hij achteraan aan kon sluiten, want precies op dat moment volgde een caution: de op plek zes rijdende Ed Carpenter reed de auto van zijn eigen team tegen de muur. Met 26 ronden te rijden mocht men weer door, met Newgarden, James Hinchcliffe en Pagenaud voorop, terwijl Scott Dixon met zijn nieuwe banden als een dolle naar voren kwam zetten.

Dixon was niet te stoppen en ging met speels gemak voorbij Pagenaud en Hinchcliffe, terwijl hij niet heel veel eerder achteraan het veld aan het harken was. Newgarden was echter niet meer bij te houden en de Penske-coureur boekte zijn vierde zege van het jaar, voor Dixon en Hinchcliffe.