Zwemster King verslaat aartsvijand Efimova, Elzerman niet naar WK-finale

Zwemmer Ties Elzerman kan weer naar huis. Op het WK langebaan in Gwangju trad de Nederlander alleen aan op de 50 meter schoolslag en in de halve finales strandde hij met een teleurstellende 27,61 seconden, veruit de langzaamste tijd van iedereen. Wereldrecordhouder Adam Peaty was met 26,11 weer ongenaakbaar en de Brit lijkt hard op weg naar zijn derde titel op rij.

De finale van de 100 meter schoolslag bij de vrouwen is altijd weer leuk. De Russische Yuliya Efimova heeft een dopingschorsing achter de rug, de Amerikaanse Lilly King kan haar bloed wel drinken. Vooral van King's zijde is het een ware bitchfight, waar Efimova dan weer wat minder van onder de indruk lijkt te zijn. In het water ging het prachtig gelijk op, tot de laatste meters: King hield vol en won in 1:04,93 minuten, met 1:05,49 ging zilver naar Efimova. De Italiaanse Martina Carraro pakte verrassend brons in 1:06,36 minuten.

Op de 100 meter rugslag werden beide finales gezwommen, te beginnen met de vrouwen. Dat werd een uiterst spannende en de Canadese Kylie Masse pakte met 58,60 seconden het goud, waardoor ze als eerste vrouw in decennia haar titel op de afstand verdedigde. De Australische Minna Atherton won met 58,85 het zilver, terwijl de Amerikaanse Olivia Smoliga de sterkbezette finale in 58,91 met brons besloot.

Bij de mannen verdedigde de Chinees Xu Jiayu zijn titel door in 52,43 als eerste aan te tikken, wel een stuk langzamer dan zijn 52,17 van de halve finales. Evgeny Rylov uit Rusland ging er in 52,67 met zilver vandoor, de Australische oud-wereldkampioen Mitch Larkin tikte met 52,77 als derde aan, vlak voor de Amerikaanse wereldrecordhouder en olympisch kampioen Ryan Murphy (52,78) en diens landgenoot Matt Grevers (52,82).