Dubieuze zwemmer Sun wint na diskwalificatie Rapsys, ruzie op podium

Zwemmer Sun Yang heeft weer eens een wereldtitel te pakken. De dubieuze Chinees, verwikkeld in een dopingzaak waarin hij onder meer zijn eigen bloedstalen aan stukken mepte, was in het Zuid-Koreaanse Gwangju de 'beste' op de 200 meter vrije slag, net als twee jaar geleden.

In een bijzonder spannende finale was Danas Rapsys na een mooi slot de beste, maar de Litouwer leek bij een blik op het scorebord al door te hebben dat er iets niet klopte. En inderdaad: vrij snel werd duidelijk dat winnaar Rapsys gediskwalificeerd werd wegens een valse start, die op herhalingen niet te zien was.

Het goud ging zo in 1:44,93 minuten weer naar Sun, zilver was er in 1:45,22 voor de Japanner Katsuhiro Matsumoto en met 1:45,63 deelden Martin Malyutin (RUS) en Duncan Scott (GBR) het brons. Op het podium ontstond nog enige ruzie: Scott liet Sun weten hem niet te respecteren en weigerde zijn hand te schudden of met hem op de foto te gaan, terwijl de immer agressieve Sun de nodige spierballengebarentaal richting Scott slingerde, gevolgd door een "Ik ben de winnaar, jij bent een loser!".

Op de 1500 meter vrije slag zou Katie Ledecky voor de vierde keer op rij de titel op komen halen, maar niks was minder waar: de Amerikaanse wereldrecordhoudster, op de 400 meter al verslagen, meldde zich ziek af. Helaas was de finale zonder Ledecky alsnog uiterst saai, waarbij de Italiaanse Simona Quadarella dominant naar goud zwom in 15:40,89 minuten. Sarah Köhler uit Duitsland werd tweede in 15:48,83 en het brons ging in 15:51,00 naar de Chinese Wang Jianjiahe.

Ledecky meldde zich ook af voor de halve finales van de 200m vrije slag, waar Federica Pellegrini met 1:55,14 de snelste was. De Italiaanse maakt woensdag prima kans om haar titel te verdedigen en zeker om voor de achtste keer op rij een medaille te pakken. Vier andere finalisten zwommen wel in de 1:55 en dus belooft het een mooie finale te worden.

Op de 200m vlinderslag was het Kristof Milak wat de klok sloeg. De pas 19-jarige Hongaarse Europees kampioen liet weer eens zien wat een megatalent hij is en zwom naar een bijzonder scherpe 1:52,96 minuten. Ter illustratie: de Amerikaan Zach Harting noteerde de tweede tijd met 1:55,26 en wereldkampioen Chad le Clos schopte het met 1:55,88 tot de finale.