Tweede ritzege deze Tour voor Ewan

De zestiende etappe van de Tour de France is gewonnen door Caleb Ewan. Na 177 kilometer koersen met start en finish in Nîmes was de Australische renner de beste in de massasprint. Julien Alaphilippe behield ook vandaag het geel. Net als in ons land hebben ze ook in Frankrijk last van de hitte.

Er ontstond een kopgroep van vijf man bestaande uit Gougeard, Rossetto, Wisnowski, Bak en Ourselin. Hun maximale voorsprong was rond de anderhalve minuut. In het peloton kwam Geraint Thomas plotseling ten val. Na een tijdje gepruts aan de fiets ging de Ineos-renner op een andere fiets verder. Toch gehavend sloot hij later weer aan bij het peloton.

Lange tijd gebeurde er weinig tot niets. Zo'n 52 kilometer voor de streep ging het tempo in het peloton ineens flink omhoog en er stak ook een briesje op. Het was ineens alle hens aan dek in het peloton, waar alle grote namen vooraan reden. Niet lang daarna viel het weer stil.

27 kilometer voor de streep vond er in het peloton een valpartij plaats. Onder meer Fuglsang en Cees Bol waren daarbij betrokken en Fuglsang besloot daarna af te stappen. Het verschil van de koplopers op 20 kilometer van de streep was driekwart minuut. De sprintersploegen begonnen aan kop van het peloton te rijden en het tempo ging weer omhoog. De vijf vooraan deden er echter alles aan om vooruit te blijven, maar op 2 kilometer van de meet moesten ze zich gewonnen geven.

Het werd weer een chaotische sprint. Groenewegen zat al vrij vroeg voorin maar raakte wat ingesloten en werd uiteindelijk derde.  Het was Caleb Ewan die zijn tweede ritzege deze Tour boekte.