'Haagse steker' Malek F. ontoerekeningsvatbaar; niet strafbaar

Malek F. is door de rechtbank in Schiphol volledig ontoerekeningsvatbaar en dus niet strafbaar verklaard. De 33-jarige uit Syrië gevluchtte F. stak op 5 mei vorig jaar in Den Haag drie mensen neer, volgens de rechter - na uitgebreid onderzoek door deskundigen - onder invloed van een psychose.

Kort gezegd zou Malek door zijn psychose en waanbeelden de keuze hebben 'moeten' maken tussen Allah of de duivel, waarbij het voor eerstgenoemde koos. "Zijn boosheid was gericht tegen zijn zogenaamde achtervolgers", aldus de rechter. De wanen bleven ook na zijn daad hangen en ook tijdens zijn detentie kon hij er maar moeizaam afstand van nemen.

De rechter zegt op basis van deskundig onderzoek dat F. volledig onder invloed van zijn psychose handelde en dat geen sprake was van een terroristisch motief - zijn doel was immers niet om de Nederlandse bevolking angst aan te jagen. Hij handelde wel met voorbedachte rade; F. kocht een mes om de 'duivelsaanbidders' aan te vallen. Hij riep op 5 mei 'Allahu Akbar', waar iedereen uiteraard gelijk over viel, maar volgens de rechter deed F. dat omdat hij dacht dat hij doodging - hij riep het dan ook pas nadat er op hem geschoten werd door de politie.

Een celstraf zit er voor F. voorlopig dus niet in, tenzij het Openbaar Ministerie wellicht nog in hoger beroep gaat, wel is hij voor onbepaalde tijd veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.