Golfer Lowry wint met overmacht Brits Open, Luiten eindigt net buiten top dertig

Shane Lowry heeft de 148ste editie van het Brits Open gewonnen. De Ier stond bij het ingaan van de laatste dag vier slagen voor op Tommy Fleetwood en zijn zege kwam nooit in gevaar. Hij won uiteindelijk met zes slagen voorsprong op de Engelsman.

Waar de eerste drie dagen relatief goed weer was stond er op de slotdag veel wind en met flink wat regen. Dat was dan ook meteen in de scores te zien. De top zes van het klassement zaten op de laatste dag allemaal boven par, maar die konden nog enigszins de schade beperken. J.B. Holmes, die na de eerste dag nog aan de leiding stond en tot en met de derde dag goed meedoet in de top van het klassement, zakte op de vierde dag helemaal weg. Hij sloot zijn ronde af met zestien slagen boven par.

Lowry hield in zijn eigen land wel het hoofd koel en hield met een score van 72 (+1) Fleetwood ruim achter zich. Hij eindigde op vijftien onder par, zes slagen minder dan Fleetwood. Voor de 32-jarige was het zijn vijfde professionele zege en de eerste overwinning op een van de vier majors. Op de US Open in 2016 was hij al eens tweede.

Joost Luiten wist op de slotdag nog een aantal plekken te stijgen. Met een score van 72 slagen (+1) verruilde hij de 43ste voor de 32ste plaats. Dat is zijn beste klassering in zeven deelnames.

De 33-jarige Luiten beleefde een prima start met drie birdies op de eerste vijf holes, maar sloot af met twee bogeys. Ook op de derde dag ging het mis op de slotholes. Toen maakte de Nederlander drie bogeys op de drie laatste holes.