Schoonspringster Jansen laatste in WK-finale, Chinezen strijden tegen elkaar

In het Zuid-Koreaanse Gwangju is in het weekeinde het wereldkampioenschap schoonspringen afgesloten met nog drie resterende onderdelen. Op de driemeterplank bij de vrouwen was Nederlandse vertegenwoordiging te zien: Inge Jansen plaatste zich voor de finale en daarmee ook voor de Olympische Spelen van volgend jaar.

Na drie sprongen stond Jansen er met een zevende plek nog uitstekend bij, maar haar vierde sprong ging finaal de mist in en ze zakte weg tot de uiteindelijke twaalfde plek met 268,20 punten. De winst ging voor de derde opeenvolgende keer naar de Chinese olympisch kampioene Shi Tingmao, die in vier van de vijf sprongen de beste score liet noteren en uitkwam op 391,00 punten, voor de 372,85 van landgenote Wang Han. De Australische Maddison Keeney sprong een topwedstrijd en pakte met 367,05 punten het brons.

De gemengde synchroonwedstrijd op de driemeterplank leverde behoorlijk wat spanning op, met de strijd om goud tussen Keeney en Matthew Carter uit Australië en het Canadese duo Jennifer Abel/François Imbeau-Dulac. De Canadezen gingen drie ronden aan de leiding, maar de Australiërs kwamen in de vierde ronde voorbij en met een prima laatste sprong pakten ze het goud: 304,86 tegen 304,08 punten. Brons ging met 301,62 punten naar Tina Punzel en Lou Massenberg uit Duitsland en er moet ook vermeld worden dat China niet van de partij was.

De allerlaatste finale van het WK werd tot slot een bijzonder mooie en wel op het tienmeterplatform bij de mannen. De Chinees Yang Jian ging continu aan de leiding, maar in de vierde ronde deed landgenoot Yang Hao iets bijzonder zeldzaams: voor zijn driedubbele salto kreeg hij van alle juryleden een 10.

Zijn volgende twee sprongen waren eveneens fenomenaal, maar aan de laatste sprong van Yang Jian kon hij niet tippen en laatstgenoemde pakte met 598,65 punten het goud, voor de 585,75 van Yang Hao. Aleksandr Bondar uit Rusland werd op gepaste afstand derde met 541,05 punten, wel ruim voor de pas 13-jarige Oekraïner Oleksii Sereda, die met 490,50 wel grote indruk maakte.

Yang Jian's uiteindelijk winnende sprong (Bron: YouTube)