Tweede ritwinst S. Yates, Alaphilippe verliest tijd

De 15de etappe van de Tour de France, de laatste Pyreneeënetappe,  over 185,5 kilometer van Limoux naar Foix Prat d'Albis, is gewonnen door Simon Yates. Yates kwam solo over de meet. Julian Alaphilippe verloor tijd, maar start ook dinsdag in het geel. Kruijswijk blijft derde, maar verloor wel wat tijd op een paar concurrenten.

De etappe begon onrustig. Niemand geraakt echter weg.Uiteindelijk slaagden een groep van 36 man er wel in met daarin Vincenzo Nibali, Simon Yates, Nairo Quintana, Bauke Mollema and Romain Bardet. De Canadees Michael Woods kwam als eerste boven op de Col de Montségur (2de cat.), voor Vincenzo Nibali en Romain Bardet. De voorsprong van de groep schommelde tussen de twee en drie minuten.

De eerste van de drie te klimmen bergen van de eerste categorie was de Port de Lers. Met het oog op die klim werd het onrustig in de kopgroep, die daardoor brak. Simon Yates sprong uit de voorste groep terwijl Nibali al snel moest lossen. In het peloton was het Tim Wellens, de drager van de bergtrui, die het moeilijk had en moest lossen net als Enrico Mas, de nummer tien van het algemeen klassement. Reichenbach, Roche, Lutsjenko en Molard sloten zich bij Yates aan. De groep vooraan werd groter en onder meer Kreuziger en Bardet sloten weer aan. Het verschil met het peloton was opgelopen  tot ruim vijf minuten. Bardet sprong vlak onder de top weg en kwa als eerste boven.

De volgende beklimming kwam niet lang daarna, de Mur de Peguere. Geschke reed 5,5 kilometer onder de top weg uit de kopgroep. De Duitser sloeg een gat met de groep daarachter die weer uiteen viel. Het peloton werd steeds kleiner en Landa viel daaruit aan. Vooraan was het Geschke die als eerste boven, gevolgd door Simon Yates die er vlak achter zat. Landa kreeg hulp van teruggezakten Amador en Soler. De groep met favorieten werd aangevoerd door De Plus en Bennett. In de afdaling liepen Geschke en Yates uit op de achtervolgers. Landa liep uit op de groep gele trui.

Geschke en Yates begonnen met een voorsprong van anderhalve minuut op de achtervolgers aan de slotklim. Landa wist zich bij de groep met ploegmaat Quintana en Bardet te voegen. Negen kilometer voor de meet sprong Yates weg bij Geschke. Landa nam de regie in de achtervolgende groep in handen, waar hij uiteindelijk alleen achterbleef. In de groep met favorieten reed Bennett voor Kruijswijk aan kop, maar moest even later lossen. Zes kilometer voor de finish sprong Pinot weg uit de groep met favorieten. Bernal en Buchmann konden volgen. Alaphilippe aanvankelijk ook, maar kwam toch weer in de groep erachter met Kruijswijk en Thomas terecht.

Pinot ging alleen verder in de jacht op Landa en wist zich bij hem aan te sluiten. Thomas reed weg en nu kon Alaphilippe niet volgen, maar Kruijswijk wel. Yates ging vooraan zonder problemen naar zijn tweede ritzege deze Tour. Pinot en Landa werden tweede en derde. Kruijswijk kwam met Thomas en Valverde op 1.23 van Yates over de meet. Alaphilippe verloor tijd maar verloor wel tijd.


Simon Yates wint de 15e etappe van de Tour (Pro Shots / Action Images)