Zwemster Titmus zorgt voor megastunt op WK

Zwemster Ariarne Titmus heeft op het wereldkampioenschap langebaanzwemmen in Gwangju voor een gigantische sensatie gezorgd. De pas 18-jarige Australische pakte het goud op de 400 meter vrije slag, al jarenlang hét domein van de onaantastbare Katie Ledecky.

Ledecky kwam in het Zuid-Koreaanse water even haar vierde opeenvolgende wereldtitel op de afstand pakken, maar daar had Titmus andere gedachten over. Ze vertrok hard en legde Ledecky het vuur na aan de schenen, hoewel ze vervolgens mogelijk wat te hard vertrokken leek te zijn. Ledecky sloeg een gat en ging op weg naar goud, tot Titmus met een fantastische eindsprint langs de instortende Ledecky raasde en goud won in 3:58,76 minuten, dik een seconde voor Ledecky's 3:59,97. Brons ging ook naar de VS en wel dankzij Leah Smith in 4:01,29 minuten.

400m vrije slag mannen - finale
Sun Yang heeft wél voor de vierde keer op rij de wereldtitel gepakt op de 400 vrij. De dubieuze Chinees, die nog altijd in een dopingzaak is verwikkeld, was duidelijk de beste. Sun nam na dik 150 meter de leiding en die stond hij niet meer af, ondanks aanvallen van olympisch kampioen en aartsvijand Mack Horton en de Litouwer Danas Rapsys. In 3:42,44 minuten ging het goud zo naar Sun, voor de vierde keer op rij, terwijl de Australiër Horton in 3:43,17 zilver pakte. Gabriele Detti sprintte nog voorbij Rapsys naar het brons namens Italië in 3:43,23 minuten.

50m vlinderslag mannen - halve finales
De halve finales leverden een uitstekende tijd op: Caeleb Dressel knalde naar 22,57 seconden, een nieuw kampioenschapsrecord én een nieuw Pan-Amerikaans record. Ook de Braziliaanse veteraan Nicholas Santos (22,77), de Oekraïnse wereldrecordhouder Andriy Govorov (22,80), de Rus Oleg Kostin (22,88) en de Amerikaan Michael Andrew (22,95) maakten een prima indruk, terwijl de Britse regerend kampioen Ben Proud zich met 23,14 voor de finale plaatste.


Ariarne Titmus met het goud op de 400 meter vrije slag (Pro Shots / SIPA USA)