Estafettezwemsters naar WK-finale, Kamminga naar halve finales

Op het wereldkampioenschap langebaanzwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju hebben de Nederlandse dames zich op de 4x100 meter vrije slag geplaatst voor de finale. Kim Busch, Femke Heemskerk, Kira Toussaint en Ranomi Kromowidjojo noteerden - vooral dankzij een sterke Heemskerk - de zesde tijd in 3:36,62 minuten. Met 3:33,39 was de Australische ploeg het snelst, voor Canada, Zweden, de VS en Japan. Ook China en Duitsland staan in de finale.

Mannen uitgeschakeld
De mannen kregen het niet voor elkaar om voor het eerst sinds 2005 de finale te halen op de 4x100 meter vrije slag. Jesse Puts en Nyls Korstanje liepen al een flinke achterstand op, Kyle Stolk deed het aardig, maar Stan Pijnenburg kon het ook niet bolwerken en de 3:15,77 leverde de zestiende tijd op, bijna twee seconden achter de benodigde top-8. Met 3:11,31 liet de Amerikaanse ploeg zien voor het goud te komen, hoewel alle finalisten serieuze kans lijken te maken.

Kamminga door
Op de 100 meter schoolslag deed de 23-jarige Arno Kamminga het prima. Hij tikte aan na 59,39 seconden, goed voor de elfde tijd en dus een plek in de halve finales. Adam Peaty maakte alvast grote indruk: de Brit was met 57,59 seconden meer dan een seconde sneller dan de rest en benaderde zijn eigen wereldrecord alvast tot op iets minder dan een halve seconde.

Goosen eruit
Voor Mathys Goosen viel het doek op de 50 meter vlinderslag in de series. Kamminga's leeftijdsgenoot noteerde een tijd van 23,84 seconden en kwam daarmee niet verder dan de 24e plek. De Amerikaan Caeleb Dressel en de Oekraïnse wereldrecordhouder Andriy Govorov waren met 22,84 seconden het snelst, wereldkampioen Ben Proud tekende met 23,35 voor de negende tijd.

Hosszu en Sjöström schroeien
Op de 200 meter wisselslag liet Katinka Hosszu gelijk zien waarvoor ze gekomen is. De Hongaarse Iron Lady tikte aan na 2:07,02 minuten, exact negen tienden boven haar wereldrecord en slechts 0,02 seconden boven haar gouden tijd van twee jaar geleden. Sarah Sjöström gaat op de 100 meter vlinderslag duidelijk voor al haar vijfde wereldtitel en haar vierde op rij. De nog altijd maar 25-jarige Zweedse tikte aan in 56,45 seconden, alleen de Australische Emma McKeon bleef met 56,90 ook onder de 57 seconden.

Vier titels op rij?
Sun Yang gaat ook voor zijn vierde wereldtitel op rij op één afstand en wel op de 400 meter vrije slag. De Chinees was met 3:44,10 minuten de snelste, met de Litouwer Danas Rapsys vlak achter hem. Hetzelfde verhaal bij de vrouwen: Katie Ledecky, zelfs nog maar 22 jaar, jaagt ook op al haar vierde opeenvolgende wereldtitel op de 400 vrij. De olympisch kampioene en wereldrecordhoudster tikte aan na 4:01,84 minuten. De 17-jarige Chinese Li Bingjie, die twee jaar terug nog Ledecky's grootste uitdaagster leek, viel met 4:07,88 en een negende plek af.

De avondsessie, met de finales van de twee estafettes en de 400 meter vrije slag, begint om 13.00 uur Nederlandse tijd en is live te zien bij de NOS.