Poetin gelooft niet dat Groot-Brittanië Skripals wilde vermoorden

De Russische president Vladimir Poetin gelooft niet in complottheorieën die menen te weten dat de Britse regering de voormalige dubbelagent Sergei Skripal en zijn dochter Yulia in Salisbury heeft vergiftigd.

De Skripal-affaire, die de betrekkingen tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland van kwaad tot erger veranderde, werd door filmmaker Oliver Stone aan de orde gesteld tijdens een interview met Poetin. Stone vroeg de Russische leider of hij gelooft in de theorie dat Sergei Skripal naar Rusland wilde terugkeren en een aantal geheimen wilde onthullen, maar voortijdig werd tegengehouden door de Britse regering.

"Eerlijk gezegd geloof ik het niet echt. Ik geloof het niet", antwoordde Poetin.


Stone en Poetin in gesprek (Foto: Gettyimages/Alexei Druzhinin)

De Russische president zei dat als de Britse inlichtingendienst Skripal vergiftigd wilde hebben, ze zeker de middelen hadden om dat te doen. "Er is hier iets vreemds aan de hand", merkte hij op. Poetin beweerde dat degene die achter de poging tot moord zat meer geïnteresseerd was in het 'schandaal' dat het veroorzaakte.

Poetin adviseerde Stone om de samenzweringstheorie niet serieus te nemen. Hij zei dat Skripal, een voormalige Russische inlichtingenofficier die voor de Britten spioneerde, Moskou nauwelijks iets te bieden had in ruil voor een mogelijke terugreis naar het vaderland.

Skripal werd ontmaskerd als dubbelagent en veroordeeld voor hoogverraad in Rusland, maar zijn gevangenisstraf werd in 2010 dankzij een spionruil afgekapt, waarna hij naar Salisbury verhuisde. In maart 2018 kwamen hij en zijn dochter Yulia in aanraking met een giftige stof die door de Britse regering al snel werd geïdentificeerd als het zenuwgas  'Novichok'.

Londen beschuldigde Moskou van het geven van de opdracht tot de moord op Skripal en beschuldigde twee Russische onderdanen, die naar Groot-Brittannië reisden ten tijde van de vergiftiging, van het uitvoeren van de moordaanslag.

Moskou heeft deze aantijging herhaaldelijk ontkend en er bij Londen op aangedrongen om een transparant onderzoek in te stellen naar de moordaanslag op de Skripals, waarvan de verblijfplaats tot op heden onbekend blijft.

Toen hem werd gevraagd naar Skripal, grapte Poetin dat hij geen idee heeft waar hij is, want "hij is een spion, hij verbergt zich altijd."