Pinot wint op Tourmalet, Kruijswijk derde

Thibaut Pinot heeft de veertiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Na 110 kilometer koersen van Tarbes naar aankomst bergop op de Tourmalet, was de Fransman de beste. Julian Alaphilippe behield het geel. Steven Kruijswijk hield stand, Geraint Thomas verloor tijd.

Vanuit de officiële start, die een paar kilometer werd uitgesteld vanwege protesterende boeren, moesten de renners op de pedalen. Het was Nibali die aanviel en hij kreeg Sagan mee. Ze sloegen een gaatje van een minuut op het peloton. Uit dat peloton was een groep van vijftien man weggereden die zich wisten aan te sluiten bij Sagan en Nibali. Nibali kwam als eerste boven op het eerste colletje van vierde categorie, de Côte de Labatmale. In het peloton begon men te rijden, waardoor de maximale voorsprong van de kopgroep rond de drie minuten was.

De Col de Soulour van de eerste categorie was de volgende beklimming voor de renners. Naarmate het klimmen vorderde, moesten er een aantal renners uit de kopgroep lossen. In het peloton kwam men ook op tempo, waardoor de niet-klimmers moesten lossen. Verrassend was dat ook Bardet en Adam Yates het tempo niet meer aankonden en het peloton moesten laten gaan. Wellens versnelde vooraan en kreeg Nibali en Gesbert mee. De Belg was als eerste boven. Het peloton, waar Yates in de afdaling weer kon aansluiten, zat op nog geen anderhalve minuut. Vijf vluchters konden vlak voor de beklimming van de Tourmalet aansluiten bij de drie koplopers. Sicard besloot gelijk uit die groep weg te rijden. De groep Nibali/Wellens werd weer ingerekend door het peloton.

Aan de voet van de Tourmalet had Sicard een kleine anderhalve minuut op het peloton. Gesbert wist zich bij hem aan te sluiten en reed hem voorbij. Het peloton dunde steeds meer uit en de broers Yates moesten weer lossen. Op 13 kilometer van de streep was het verschil tussen Gesbert en de groep favorieten een halve minuut. Drie kilometer later was Gesbert bijgehaald. Ondertussen reed Movistar aan kop van de groep favorieten. Negen kilometer van de finish reed Barguil weg. Quintana, kopman van Movistar, moest de favorieten laten gaan.

De nummer vier van het algemeen klassement, Mas, moest lossen net nadat Barguil weer was teruggehaald. Mollema was al eerder gelost, en ook Porte kon het tempo niet meer aan. Het tempo bleef hoog in de groep met favorieten waar Kruijswijk met De Plus en Bennett nog twee ploegmaten had en het tempo bepaalden. De Plus moest drie kilometer voor de meet lossen.

Buchmann versnelde twee kilometer voor de meet. Terwijl Kruijswijk en Alaphilippe konden volgen, moest Thomas lossen. Pinot kwam als eerste over de meet door een versnellinkje vlak voor de finish. Alaphilippe werd tweede en Kruijswijk net daarachter derde.