Tour: Etappe 14 - Finish op de Tourmalet

Julian Alaphilippe kan alles, wint alles en in de tijdrit verstevigde hij nota bene zijn leidende positie ten opzichte van Geraint Thomas. Het kan niet, maar het is wel zo, en waarschijnlijk gaat hij de Tour nog met een kwartier voorsprong winnen ook, we zullen zien.

Vandaag de veertiende etappe en die is niet al te ingewikkeld. Zwaar, maar niet ingewikkeld: de Col du Soulor van de eerste categorie (11,9km à 7,8%), dalen, en dan de ellenlange klim naar de top van de Tourmalet, 19 kilometer aan gemiddeld 7,4%, met finish op 2115 meter hoogte.

Voor de precieze details verwijzen we uiteraard weer door naar de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, waar we zien dat we opvallend genoeg pas voor de derde keer op de Tourmalet finishen. Dat is dus opvallend, want geen enkele klim is vaker bedwongen in de Tour, er is niet aan te ontkomen.

Overigens deed de Tour vorig jaar ook de Tourmalet aan, natuurlijk. De finish lag daar nog niet, maar wie kwam er toen als eerste boven? Ene Julian Alaphilippe. Dit ritje over 117,5 kilometer begint om 13.45 uur, Sporza is gelijk live, Eurosport en de NOS vast ook. De finish ligt tussen 16.50 en 17.10 uur.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)