Schermer Verwijlen haalt kwartfinales op WK

Op het wereldkampioenschap schermen in Boedapest heeft degenschermer Bas Verwijlen de kwartfinales gehaald. De 35-jarige Nederlander, goed voor zilver (2011) en brons (2005) op WK's, won onderweg van de Hongaarse topper Andras Redli, maar in de kwartfinales ging het fout.

Een andere thuisfavoriet, Gergely Siklosi, bleek een maat te groot en al snel werd duidelijk waarom: de pas 21-jarige Siklosi kende een topdag, klopte vervolgens de Italiaan Andrea Santarelli met 15-9 en zette het stadion in een spannende finale op z'n kop door de Rus Sergey Bida met 15-14 te verslaan. Het tweede brons, naast dat van Santarelli, ging naar de Oekraïner Ihor Reizlin.

Rafaël en Tristan Tulen haalden net als Colin Keppel de knockoutfase, maar ze werden alledrie in de derde ronde - waar er nog 128 schermers over zijn - uitgeschakeld.

Degen vrouwen
Bij het degenschermen voor vrouwen ging de wereldtitel naar Nathalie Moellhausen, die sinds 2014 uitkomt voor Brazilië, het land van haar moeder. De geboren Italiaanse, in 2010 al goed voor brons, was in een spannende finale na een golden point te sterk voor de Chiense Lin Sheng en bezorgde Brazilië zo de eerste individuele WK-medaille ooit in het schermen. Brons was er voor de verliezend halvefinalisten, Olena Kryvytska uit Oekraïne en Vivian Kong uit Hong Kong.

Kelly Boone kwam wel door de groepsfase, maar ging gelijk onderuit tegen de Litouwse Emilija Serapinaite, terwijl Day de Wijn de knockoutfase niet haalde.

Sabel mannen
De sabelschermers werkten hun wedstrijd ook af en de Zuid-Koreaan Oh Sang-uk maakte daar een goede kans. De 22-jarige verkeert in topvorm, maar in de finale ging thuisheld en wereldkampioen van 2017 Andras Szatmari snel met een flinke voorsprong aan de haal: 7-2. Oh knokte echter terug en bekroonde zijn indrukwekkende comeback met een 15-12 zege en het WK-goud. Brons ging naar de Iraniër Mojtaba Abedini en de Italiaan Luca Curatoli.

Floret vrouwen
Bij de dames met het floret liet Inna Deriglazova weer eens zien de beste te zijn. De 29-jarige Russische olympisch kampioene rekende in de finale met 15-11 af met de Française Pauline Ranvier en pakte zo na 2015 en 2017 voor de derde keer de wereldtitel. Italië ging met twee keer brons naar huis, Arianna Errigo deed dat al voor de derde keer op rij en de vijfde keer in totaal, hoewel ze ook zilver (2010) en twee keer goud (2013 en 2014 won). Het andere brons was voor Elisa Di Francisca, de olympisch kampioene van 2012, winnares van zilver in 2016 en wereldkampioene in 2010.

Eline Rentier schopte het tot de knockoutfase, maar werd bij de laatste 64 uitgeschakeld door de Nederlandse Colombiaanse Saskia Loretta van Erven Garcia, die daarna sneuvelde.

Het WK is elke avond live te zien op Eurosport, doorgaans vanaf 18.00 uur.