Buren Artis zijn eindelijk van terrorzeeleeuw af

Voor de tweede keer zal de Amsterdamse dierentuin Artis afscheid moeten nemen van een zeeleeuw. Thiago, de opvolger van zeeleeuw Fernandez die vanwege zijn gebrul in 2013 al mocht inrukken, mag na twee jaar Artis ook opzouten. De buurt is zijn gebrul inmiddels ook zat.

Oorlogstrauma's werden zelfs weer opgerakeld door het gebrul. Een joodse hoogbejaarde buurvrouw vergeleek haar situatie met de oorlogstijd. "Ik ben van Joodse komaf en moest tijdens de oorlog onderduiken. Nu moet ik weer onderduiken, want ik doe mijn ramen en deuren niet meer open", aldus de 80-jarige dame. Of Artis herstelbetalingen aan de dame moet betalen is bij de redactie nog niet bekend.

Lees ook: Terrorhaan opgepakt in Amsterdam

Stadsdeel Centrum zegt desgevraagd dat de klachten ook bij hen bekend zijn, 'maar dat is de laatste maanden niet meer dan anders'. Liefhebber en omwonende Annet de Graaf heeft geen goed woord voor de klagers over. "Het is belachelijk, dit weet je als je naast Artis gaat wonen. De dierentuin staat er al 150 jaar."

Thiago was voor Artis uiterst succesvol. Zeker tweemaal scoorde de Don Juan bij de vrouwtjes. Vijf pups wist hij samen met zijn harem te produceren. De vrouwtjes waren dol op hem en Thiago liet dat maar graag weten door lekker te brullen, met klagende buren als gevolg. Uiteindelijk mag Thiago nu ook weg.

Toch zegt Artis dat dit een normale gang van zaken is. Volgens de woordvoerder van Nederlands oudste dierentuin behoort Thiago tot het Europees fokprogramma en was het gepland dat hij naar een andere dierentuin zou gaan om daar pups te verwekken. Waar Thiago dan na Artis van bil mocht, kon de woordvoerder helaas niet opdreunen.

Zielig hoeven de vrouwtjes en nakomelingen van Thiago niet gevonden te worden overigens. Mannetjes spelen een erg kleine rol in de opvoeding van pups en de vrouwtjes ziet hij voornamelijk alleen in het paringsseizoen, de maand mei.