Alaphilippe wint tijdrit in Tour de France; Kruijswijk naar derde plaats algemeen klassement

Julian Alaphilippe heeft de tijdrit in Pau gewonnen. De gele trui was maar liefst veertien seconden sneller dan de nummer twee Geraint Thomas en verstevigt daarmee zijn leiderstrui. Steven Kruijswijk werd knap zesde in de tijdrit en stijgt naar de derde plaats in het algemeen klassement. 

Om 14.00 uur ging Yoann Offredo de eerste renner van het startpodium. Maar de eerste richttijd zette Chad Haga neer. De Amerikaan die in de Giro nog een tijdrit won mocht even aan de leiding staan, maar al ging de eerste plaats naar Kasper Asgreen. De Deen zette een tijd neer 35:52.

Het was wachten op de start van favoriet Wout van Aert. Onderweg was hij sneller dan Asgreen, maar op één kilometer kwam hij ten val. Thomas de Gendt, die niet lang achter Van Aert vertrok, was aan de tussenpunten op zijn beurt dan weer sneller dan zijn landgenoot en klokte aan de finish ook de snelste tijd.

Even leek een ritzege erin te voor De Gendt, maar met nog alle klassementsmannen te gaan moest de Belg afwachten. De klassementsmannen onder meer Richie Porte en Rigoberto Uran kwamen kort, maar De Gendt hield stand. Ook Steven Kruijswijk kwam niet aan de tijd van De Gendt, maar reed een sterke tijdrit en werd daarmee zesde.

Nadat klassementsleider Julian Alaphilippe als laatste waren gestart werd het onderweg wel duidelijk dat de winst in de etappe tussen Geraint Thomas en Alaphilippe ging. Bij alle tussenpunten was Alaphilippe iets sneller dan Thomas en hij pakte dan ook de tijdrit. Hij won met veertien seconden voorsprong op Thomas. De Gendt werd derde op 36 seconden.