Kunstzwemzusjes De Brouwer weer net naast WK-finale, Russen domineren

Op het wereldkampioenschap kunstzwemmen - het voormalige synchroonzwemmen - in Zuid-Korea hebben de zusjes Bregje en Noortje de Brouwer weer net niet de finale gehaald. Op de technische routine eindigden ze daar met een dertiende plek één positie buiten, op de vrije routine was dat wederom het geval, dit keer met 84,4000 punten, waar de nummers twaalf er 84,5000 kregen.

Het goud ging in de finale weer eens naar de twee gouden dames van het kunstzwemmen, Svetlana Kolesnichenko en Svetlana Romashina uit Rusland. Zij waren een maat te groot voor eeuwige tweede Huang Xuechen en Sun Wenyan uit China, terwijl het brons dankzij Marta Fiedina en Anastasiya Savchuk in Oekraïne belandde.

Romashina won vervolgens ook de individuele wedstrijd op de vrije routine, waar ze ver boven de Spaanse Ona Carbonell en de Japanse Yukiko Inui uit torende. Romashina staat daarmee inmiddels al op 21 wereldtitels, naast onder meer vijf olympische titels. Carbonell is ook geen kleine: in 2009 pakte ze WK-goud in een Ruslandloze wedstrijd, daarnaast won ze maar liefst elf keer zilver en elf keer brons, nagenoeg altijd achter Rusland.

Het zal dan ook weinig verrassend zijn dat het winnende team op de technische routine Rusland was, vrij ruim voor - uiteraard - China en Oekraïne. Bij de gemengde duetten ging het goud op de technische routine niet al te verrassend naar Rusland: Mayya Gurbanderdieva en Aleksandr Maltsev lieten het Italiaanse duo Manila Flamini en Giorgio Minisini achter zich. Brons was er voor Yumi Adachi en Atsushi Abe uit Japan.

Het goud op de nieuwe highlight routine ging naar...Oekraïne! Het team zette een beduidend betere score neer dan Italië en Spanje, de andere twee podiumkandidaten. Klein detail is overigens dat Rusland aan dit nieuwe onderdeel niet meedeed.