Yates wint eerste bergetappe, favorieten houden benen stil

De twaalfde etappe van de Tour de France, van Toulouse naar Bagnères-de-Bigorre is gewonnen door Simon Yates. Yates won de sprint van een kopgroep van drie man. Julian Alaphilippe behield het geel.

Het was onrustig vanaf de start en verschillende renners probeerden tevergeefs weg te komen. Na zo'n 40 kilometer koersen ontstond er toch een kopgroep van zo'n 40 man. Team Ineos ging aan kop van het peloton rijden waardoor het tempo omlaag ging.

In de kopgroep zaten onder meer Teunissen, Groenewegen, Bol, Matthews, Kristoff, Trentin, Sagan, Wellens en Van Avermaet. Wellens kwam als eerste van de koplopers boven op de Côte de Montoulieu (4de categorie). Het peloton volgde op meer dan drie minuten.

Aan de voet van de  Peyresourde, een col van de eerste categorie, reden Calmejane en Colbrelli weg uit de kopgroep. Calmejane reed later weg bij zijn medevluchter. Ondertussen werd de groep daarachter kleiner, al was het verschil tussen die groep en Calmejane maar een halve minuut, en net onder de top werd hij bijgehaald. Wellens, de drager van de bergtrui, kwam als eerste boven.

In de afdaling ging de vandaag jarige Simon Clarke er vandoor en hij sloeg direct een gat. Clarke begon met een voorsprong van anderhalve minuut aan de beklimming van de Hourquette d'Ancizan, ook van de eerste categorie. De Italiaan Trentin ging op jacht naar Clarke. Daarachter een groepje met Matthias Frank, Gregor Mühlberger, Simon Yates en Nicholas Roche. Gallopin wist zich daar ook bij aan te sluiten. Het verschil van Clarke met Trentin en het groepje erachter werd kleiner, en vijf kilometer onder de top sloot de Italiaan zich bij Clarke aan.

Terwijl het groepje erachter zich aansloot bij de twee koplopers, moest Clarke lossen. Yates versnelde en alleen Mühlberger kon mee. In het peloton was het ondertussen rustig. Ze reden op zeven minuten van de kop. Yates was als eerste boven op de Hourquette d'Ancizan. In de afdaling wist Bilbao zich aan te sluiten bij het duo. De groep daarachter zat op ruim een minuut op 25 kilometer voor de finish. Yates, Mühlberger en Bilbao gingen uitmaken wie de etappe won. Het werd een sprint en Yates ging de sprint aan en won de rit.