Verdwenen olietanker gekaapt door Iran

Iran heeft uiteindelijk toch toegegeven dat het een schip, varend in de Straat van Hormuz, in beslag heeft genomen. Het schip is op 14 juli door de Revolutionaire Garde van het islamitische land onderschept op verdenking van het smokkelen van olie.

De Iraanse staatstelevisie bracht het nieuws donderdag naar buiten, al wordt de naam van de onder Panamese vlag varende olietanker Riah niet genoemd, dat schip is het enige schip dat in die regio vermist wordt. De twaalf bemanningsleden worden allemaal aangemerkt als verdachte.

Lees ook: Olietanker voor kust Iran verdwenen

Het schip wordt ervan verdacht een miljoen liter benzine te smokkelen, afkomstig van Iraanse smokkelaars. Eerder probeerden Iraanse patrouilleboten in de Straat van Hormuz een Brits schip te enteren. Dit kon met behulp van een Brits oorlogsschip voorkomen worden. In juni werd een Japans en Noorse olietanker aangevallen. De VS beschuldigt Iran ervan achter die aanval te zitten, maar Iran ontkent dat.

Update 20:55 uur:
Iraanse Revolutionaire Garde heeft beelden naar buiten gebracht van de kaping. Uit de beelden blijkt duidelijk dat dit het vermiste schip Riah is.