Schoonspringster Van Duijn 10e op WK, 13-jarige oppermachtig

Op het wereldkampioenschap schoonspringen in het Zuid-Koreaanse Gwangju heeft Celine van Duijn een tiende plek gepakt in de finale op het tienmeterplatform. Met 309,40 punten scoorde ze naar behoren en liet ze twee dames achter zich. Met het bereiken van de finale had ze zich al geplaatst voor de Olympische Spelen van volgend jaar.

Het goud ging niet geheel verrassend naar China, maar de pas 13-jarige Chen Yuxi was wel érg dominant. In alle vijf sprongen liet ze veruit de beste score noteren, wat een eindscore van 439,00 punten opleverde. Haar eveneens pas 13-jarige landgenote Lu Wei - die zelfs pas in december 14 wordt - pakte op enorme afstand met 377,80 punten zilver, voor de 364,20 punten van de Amerikaanse Delaney Schnell, die pas in de laatste ronde de podiumplekken betrad.

Ook in de landenwedstrijd ging het goud naar China en wel dankzij Yang Jian en Lin Shan, die op de driemeterplank en het tienmeterplatform gezamenlijk naar 416,65 punten sprongen. Sergey Nazin en Yulia Timoshinina uit Rusland pakten met 390,05 punten zilver, voor de 357,60 punten van het Amerikaanse duo Andrew Capobianco/Katrina Young.

Na negen van de dertien onderdelen staat China nog altijd op een maximale score: negen gouden medailles. In 2015 won het land tien keer goud, twee jaar eerder waren er negen gouden medailles, maar wel slechts tien onderdelen. In 2011 won China alle tien gouden medailles.