Ewan is Groenewegen net te snel af in Tourrit

De elfde etappe in de Tour de France, van Albi naar Toulouse, is gewonnen door Caleb Ewan. Na 167 kilometer  was Ewan Groenewegen net te snel af in de massasprint. Julien Alaphilippe behoudt ook na vandaag de gele leiderstrui.

Anthony Perez en Stéphane Rossetto (Cofidis), Lilian Calmejane (Total Direct Energie) en Aimé De Gendt (Wanty-Groupe Gobert) vormden de ontsnapping van de dag. Hun maximale voorsprong was rond de drie minuten. Dit was een groot deel van de etappe het beeld.

Zo'n vijftig kilometer voor de meet was het verschil teruggelopen tot rond een minuut. Twintig kilometer later was er een valpartij achter in het peloton. Quintana, Porte, Langeveld, Terpstra en Bol behoorden tot de gevallenen.

Iedereen kon weer opstappen, maar Terpstra moest even later toch opgeven. Quintana en Porte konden weer bij het peloton aansluiten. Langeveld, Nizzolo en voormalig geletruidrager Ciccone, die ook vielen, reden op ruime achterstand. Tien kilometer voor het einde was het verschil met de vier koplopers nog geen halve minuut. In het peloton waren het de sprintersploegen die vooraan reden.

Aimé De Gendt (geen familie van Thomas) sprintte vervolgens weg uit de kopgroep en sloeg een gaatje. De rest van de kopgroep werd ingerekend door het peloton. De laatste tien kilometer werd hard gereden, waardoor een aantal renners moesten lossen uit het peloton. Vijf kilometer voor de finish was het verschil van De Gendt nog vijftien tellen en niet veel later werd hij weer teruggepakt.

Groenenwegen blijf goed voorin mede door het werk van zijn ploeggenoten, maar zijn concurrenten zaten niet ver weg. In de eindsprint ging Teunisse aan, maar Ewan was Groenewegen op de finish net te slim af.