Oranje onder 19 start Europees kampioenschap met klinkende zege op Noorwegen

Het Nederlands voetbal-elftal voor speelsters onder 19 jaar is het Europees kampioenschap met een klinkende zege begonnen. Oranje stond in Schotland bij rust al met 4-0 voor, het werd uiteindelijk 5-0 tegen Noorwegen.

Na twee minuten lag de bal in het mandje. PSV-spits Joëlle Smits scoorde. Dat deed ze vlak voor rust nogmaals. In de tussentijd vonden ook Jonna van de Velde (Ajax) en Romee Leuchter (PSV) het net. Na rust maakte Kirsten van de Westeringh (Ajax) de vijfde treffer.

Vorig jaar sneuvelde Oranje al in de groepsfase. Deze editie wordt het elftal gezien als een van de kanshebbers op de Europese titel. Vijf jaar geleden wist het Nederlands elftal het toernooi te winnen. Destijds werd Vivianne Miedema topscorer. Verder deden toen mee Dominique Janssen (nu Bloodworth), Danique Kerkdijk, Inessa Kaagman en Jill Roord. Het vijftal ging allen mee naar het WK in Frankrijk. 

Oranje speelt vrijdag om 17:00 uur tegen Frankrijk de tweede groepswedstrijd. Op maandag 22 juli wacht gastland Schotland in het laatste groepsduel.

Aan het Europees kampioenschap doen acht landen mee. Mocht Oranje bij de eerste twee in de groep horen, dan staat het in de halve finales. Bovendien plaatst het Nederlands elftal ook voor het WK onder twintig jaar volgend jaar.