UvA wil studiedruk verlichten door studenten extra vakantieweek te geven

De Universiteit van Amsterdam gaat hoogstwaarschijnlijk een extra week vakantie invoeren om de studiedruk voor studenten te verlichten. Ook moeten docenten daardoor meer lucht krijgen. Het gaat om een week vrij in mei.

Dat bevestigt de universiteit na berichtgeving van studentenblad Folia. Hoewel de handtekeningen nog niet onder het plan zijn gezet, geeft de universiteit wel aan dat de plannen zeer concreet zijn. De extra vakantie zal voor het eerst in 2020 ingaan.

Doorgaans hebben studenten op universiteiten in Nederland slechts twee vakantieperiodes: in de zomer en in december. Volgens de Centrale Studentenraad van de UvA is dat te weinig. Uit een enquête onder studenten op het Science Park zou blijken dat studenten behoefte hebben aan meer rust.

Belangrijk middel
Volgens de Centrale Studentenraad is een extra vakantieweek een belangrijk middel om de werkdruk bij studenten te verlichten. De UvA voelt daar veel voor, zegt een woordvoerder. Het is de bedoeling dat het een onderwijsvrije week wordt, zonder studie-opdrachten. "Het moet echt een rustmoment zijn", zegt een woordvoerder.

De Vrije Universiteit houdt vast aan de twee vakantieperiodes in de zomer en in december. De discussie over een extra week vakantie speelt daar niet, laat een woordvoerder weten. "Maar we blijven met interesse volgen wat er bij de UvA gebeurt."