Van Aert wint etappe, Uran, Porte, Pinot en Fuglsang verliezen tijd

De tiende etappe in de Tour de France, van Saint-Flour naar Albi, is gewonnen door Wout van Aert. Van Aert was de snelste in de eindsprint van een uitgedund peloton. Julian Alaphilippe behoudt ook na vandaag het geel. Steven Kruijswijk steeg naar plek vier. Uran, Porte, Bennett, Fuglsang, Pinot en Landa waren de verliezers van de dag omdat ze allen op achterstand binnen kwamen.

Er ontstond een kopgroep van zes man bestaande uit  Tony Gallopin (AG2R), Natnael Berhane (Cofidis), Anthony Turgis (Total Direct Énergie), Mads Würtz Schmidt (Katusha) Michael Schär (CCC) en Odd Christian Eiking (Wanty) en zij kregen de zegen van het peloton. Hun maximale voorsprong was rond de drie minuten`.

Zo'n 60 kilometer voor de finish was het verschil onder de minuut. In het peloton ontstonden er waaiers, en een aantal renners waaronder Wellens, De Gendt, Impey en Stuyven kwamen op achterstand. Nadat de rust in het peloton weer terugkeerde, liep de voorsprong van de koplopers weer op.

Het peloton brak zo'n 35 kilometer voor de finish wederom door waaiers. Uran, Porte, Fuglsang, Groenewegen en Pinot waren slachtoffer doordat ze niet in het eerste peloton zaten. Het verschil met de koplopers was teruggelopen tot 16 tellen omdat het eerste peloton renners als Pinot niet meer wilden laten terugkeren. Een aantal kilometer later werden de koplopers bijgehaald.

De groep met Pinot, Porte en Fuglsang, die was uitgedund, slaagden er ondanks verwoede pogingen niet in om zich weer bij het eerste peloton aan te sluiten. In het eerste peloton zaten nog wel een aantal sprinters en die gingen strijden voor de dagprijs. In de endsorint was het verrassend Wout van Aert die de vierde dagzege deze Tour voor Jumbo-Visma binnensleepte.

Van Aert zorgt voor vierde ritzege deze Tour voor Jumbo (Foto: Pro Shots / Action Images)

Morgen is een rustdag in de Tour.