Ritzege Impey in Tour op Franse feestdag

De negende etappe in de Tour de France is gewonnen door Daryl Impey. Na 170.5 kilometer koersen, van Saint-Étienne naar Brioude, was de Zuid-Afrikaan zijn Belgische medevluchter Benoot de baas in de sprint. Julian Alaphilippe behield ook op deze nationale feestdag in Frankrijk het geel.

Het was vanuit de start onrustig. Er ontstond een kopgroep van veertien man bestaande uit Pöstlberger, Naesen, Garcia Cortina, Tratnik, T.Martin, Clarke, Impey, Stuyven, Roche, Herrada, Benoot, Sicard, Boasson Hagen and Delaplace. In het peloton bleef het onrustig en verschillende renners probeerden de oversteek naar de kopgroep te maken. Marc Soler lukte dat ook waardoor er nu vijftien man aan de leiding lagen. Rui Costa zat tussen de kopgroep en het peloton. Costa kwam tot op 25 tellen van de koplopers, maar verloor vervolgens weer tijd en uiteindelijk werd hij weer teruggegrepen door het peloton. De voorsprong van de kopgroep stagneerde lang rond de tien minuten.

Zo'n 45 kilometer voor de meet werd het onrustig in de kopgroep. Pöstlberger reed weg  en sloeg een gaatje. De rest van de kopgroep spatte wat uiteen, maar het schoof even later weer in elkaar. Omdat de rest niet doorzette ging Pöstlberger alleen door en hij pakte een voorsprong van zo'n drie kwart seconde.

In de kopgroep bleef het onrustig en die viel uiteindelijk toch uiteen. Benoot, Tratnik, Naesen, Stuyven, Soler, Impey and Roche gingen in de jacht op de Oostenrijker en zijn voorsprong brokkelde langzaam af. In het peloton deden ze het ondertussen nog steeds rustig aan waardoor hun achterstand naar de 14 minuten ging.

Vijftien kilometer voor de meet werd Pöstlberger bijgehaald door de zeven man en hij moest gelijk lossen. Op de top van de Côte de Saint-Just gingen Roche, Impey en Benoot aan de leiding. De rest volgde op 15 tellen. Op 8 kilometer voor het einde plaatste Benoot een versnelling,Roche moest lossen.

Ook al probeerde de groep erachter van alles, Impey en Benoot werden niet meer bijgehaald. In de eindsprint was het de rasechte sprinter Impey die als eerste over de meet kwam.

Impey boekt zege in Tour de France (Foto: Pro Shots/Action Images)
Impey boekt zege in Tour de France (Foto: Pro Shots/Action Images)