UFC: De Randamie blijft controversieel

De eeuwigdurende positiviteit van Nederlands MMA-vechter Germaine de Randamie blijft bewonderenswaardig. Nadat ze eerder op een controversiële wijze UFC-goud won, zorgde de scheidsrechter er zaterdagavond weer voor dat het publiek niet achter een overwinning van de Utrechtse kon staan. Het geboe van het publiek werd door de Utrechtse trots omgezet in de Utrechtse term 'Uuuuuuuu'.

in 2017 werd De Randamie in haar titelgevecht tegen de Amerikaanse Holly Holm tweemaal onterecht beschuldigd van het slaan na het einde van een ronde, deze keer werd het gevecht tegen tegenstander Aspen Ladd ogenschijnlijk te vroeg beëindigd.

Sowieso te vroeg, want een gevecht met De Randamie die maar zestien seconden duurt is per definitie veel te kort. De spectaculaire vechter met een kickboksachtergrond laat er nooit enige twijfel over bestaan hoeveel pijn het doet om in het gezicht geslagen te worden. Geen geknuffel op de grond of tegen het hek, maar spektakel in de octagon.

Ladd had een martelgang om op gewicht te komen voor dit gevecht. De pijn verbijtend stond ze vrijdag op de weegschaal en het vermoeden was al dat dit gevecht eenzijdig zou worden. De eerste klap was dan ook de 90.000 dollar waard die de Utrechtse mee naar huis mag nemen. Scheidsrechter Herb Dean sprong tussen beide vechters en het publiek begon direct te joelen. De Randamie bleef lekker lachen. Haar zesde overwinning in zeven UFC-gevechten vierend.

"Ik sloeg haar precies op de goed plek", aldus een feestvierende De Randamie na afloop. "Herb Dean maakte er een einde aan. Als je in de herhaling kijkt, zie je dat ze niet meer wist waar ze precies was. Het was een goede klap en de scheidsrechter's beslissing was prima."

De toekomst bij de UFC ligt open voor De Randamie. "Mij maakt het niet uit tegen wie het volgende gevecht is. De UFC beslist dat", besloot ze de mooie avond zoals een goede werknemer in de Verenigde Staten betaamd.

De Randamie bezorgt Ladd eerste knockout (Foto: Pro Shots/SIPA USA)
De Randamie bezorgt Ladd eerste knockout (Foto: Pro Shots/SIPA USA)

Urijah Faber vs Ricky Simon
De 40-jarige Faber kon het tóch niet laten. Nooit officieel met pensioen gegaan, maar sinds 2016 al niet meer gevochten. 'The Californian Kid' werd door UFC-president Dana White lachtend 'The Californian Middle Aged Guy' genoemd, maar deze 'man van middelbare leeftijd' slaat de jonkies nog prima tegen het canvas.

Faber mocht in het voorprogramma van De Randamie laten zien wat hij nog waard was, tegen de drie partijen ongeslagen Simon. Het begin van het gevecht leek Simon beduidend sterker, maar op het moment dat Faber zijn befaamde klappen liet horen was het gauw gedaan met de praatjesmaker.

Veertig seconden had hij slechts nodig. Minder seconden had hij nodig om zijn nieuwe tegenstander uit te dagen. Dubbel UFC-kampioen Henry Cejudo staat bovenaan het lijstje van Faber.

"Cejudo daagde me een tijdje geleden al uit en ik hoor dat Dana White me een oude man noemt. Ik heb begrepen dat White een oude man was toen hij veertig werd, maar ik ben nog een jonge gast. White was al oud toen hij 28 was. Komop Dana, kijk naar me", aldus Faber na zijn gevecht.

Meepraten over deze partij van De Randamie of over MMA in het algemeen!? Volg het FOK! MMA-forum.

Volledige uitslag UFC Sacramento en daarna nog wat hoogtepunten:
Germaine de Randamie verslaat Aspen Ladd na TKO (stoten, ronde 1)
Urijah Faber verslaat Ricky Simon na KO (stoten, ronde 1)
Josh Emmett verslaat Mirsad Bektic na TKO (stoten, ronde 1)
Karl Roberson verslaat Wellington Turman na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Marvin Vettori verslaat Cezar Ferreira na jurybesluit (30-27 x3)
John Allan verslaat Mike Rodriguez na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
Andre Fili verslaat Sheymon Moraes na KO (stoten, ronde 1)
Julianna Peña verslaat Nicco Montaño na jurybesluit (29-28 x2, 29-27)
Ryan Hall verslaat Darren Elkins na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
Jonathan Martinez verslaat Liu Pingyuan na KO (knie, ronde 3)
Brianna Van Buren verslaat Livia Renata Souza na jurybesluit (30-27 x3)
Benito Lopez verslaat Vince Morales na jurybesluit (29-28 x3)