Hassan loopt wereldrecord na 23 jaar uit de boeken

Atlete Sifan Hassan heeft tijdens de Diamond League-meeting in Monaco het wereldrecord op de mijl gelopen. De 26-jarige Nederlandse gaf al snel gas en kreeg alleen de Ethiopische Gudaf Tsegay mee, maar ook zij moest er in de slotfase toch echt af.

Hassan wist haar versnelling door te zetten en snelde over de finish in 4:12,33 minuten, een verbetering van het uit 1996 stammende wereldrecord van de Russische Svetlana Masterkova (4:12,56). De Britse Laura Weightman werd met 4:17,60 tweede, voor de 4:17,89 van de Canadese Gabriela Debues-Stafford.

200m vrouwen
Dafne Schippers heeft een degelijke 200 meter gelopen. De Nederlandse eindigde in 22,45 seconden als derde, één honderdste achter de Jamaicaanse olympisch kampioene Elaine Thompson. De winst ging naar de oppermachtige Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama's in 22,09 seconden.

Polsstokhoogspringen
Een van de hoogtepunten van de hele avond, vooral dankzij Piotr Lisek. De Pool is in supervorm en ging zonder ook maar één foutsprong over 6,02 meter, waarmee de winst al binnen was. Drie pogingen op 6,06 meter - alleen Sergey Bubka sprong outdoor ooit hoger - gingen helaas mis, de eerste twee zaten er behoorlijk dicht bij. Het Zweeds-Amerikaanse wonderkind Armand Duplantis werd tweede met 5,92 meter, dezelfde hoogte - maar met minder fouten - als de Braziliaanse olympisch kampioen Thiago Braz.

Hinkstapspringen mannen
Ook hier een prima duel en wel tussen twee Amerikanen. Christian Taylor, vaste gast op Papendal en de nummer twee op de eeuwige wereldranglijst, pakte met 17,82 meter de winst. Plek twee was er voor Will Claye (17,75m), die twee weken terug nog een fenomenale 18,14m noteerde. De Cubaanse Portugees Pedro Pablo Pichardo sprong met 17,38 naar plek drie, voor de Burkinees Hugues Fabrice Zango, die zijn nationaal record met 17,33m evenaarde.

Hoogspringen vrouwen
Mariya Lasitskene ging er uiteraard weer met de winst vandoor, maar de hoogte viel tegen: precies twee meter, nadat drie pogingen op 2,04 meter fout gingen. De Bulgaarse Mirela Demireva en de Australische Nicola McDermott sprongen over 1,94 meter en op basis van het aantal fouten ging de tweede plek naar de in Nederland trainende Demireva.

100m mannen
Het werd een fraai duel tussen de Amerikaanse landgenoten Justin Gatlin en Noah Lyles en het was de oude rot die won. Gatlin liep naar 9,91 seconden, Lyles kwam er één honderdste van een seconde achteraan en Michael Rodgers completeerde het Amerikaanse feestje in 10,01 seconden.

3000 meter steeplechase
Het tempo lag er gelijk goed op, maar temperde later wel weer een beetje. Benjamin Kigen gooide er in de slotronde een mooie sprint uit en liep naar de winst...tot de Marokkaan Soufiane El Bakkali er in de laatste meters met een rotgang voorbij kwam en de winst pakte in 8:04,82 minuten, voor Kigen (8:05,12) en de Ethiopiër Getnet Wale (8:05,51), die net als de als vierde geëindigde Spanjaard Fernando Carro een nationaal record liep.