Afrika Cup-sprookje voorbij voor Madagaskar, Algerije na penalties door

De halve finales van de Afrika Cup in Egypte zijn bekend. Woensdag en donderdag werden de kwartfinales afgewerkt en daarmee kwam één sprookje ten einde: dat van Madagaskar.

Het land plaatste zich na tientallen jaren eindelijk voor het eerst voor de Afrika Cup en deed het met een 2-0 zege op Nigeria in de groepsfase bijzonder goed. In de kwartfinales trof de ploeg Tunesië en dat bleek een maat te groot. In de eerste helft hield Madagaskar stand, maar kort na rust opende Ferjani Sassi de score. Youssef Msakni was acht minuten later ook trefzeker en Naïm Sliti gooide de boel in blessuretijd definitief op slot: 3-0.

Algerije kwam dankzij Sofiane Feghouli vrij vroeg op 1-0 tegen Ivoorkust, maar Jonathan Kodija tekende na een uur voor de gelijkmaker. Baghdad Bounedjah verzuimde de Algerijnen met een penalty richting halve finales te schieten en in de verlenging werd niet gescoord. Strafschoppen dus en daarin werd Wilfried Bony de schlemiel. De oud-Vitesse-speler schoot bijzonder slecht in en keeper Raïs M'Bolhi kon de bal er prima uit stompen. Youcef Belaïli verzuimde de Algerijnen definitief naar de winst te schieten, maar Serey Dié schoot op de paal en daarmee was het alsnog beslist.

Samuel Chukwueze had Nigeria eerder op 1-0 gezet tegen Zuid-Afrika, maar Bongani Zungu trok de stand halverwege de tweede helft gelijk. In de slotminuten pakte Nigeria toch de winst: de in Haarlem geboren William Troost-Ekong tekende voor de 2-1 en de plek in de halve finales. Senegal zag Idrissa Gueye de enige goal scoren tegen een andere verrassende ploeg: Benin, dat nu dus ook klaar is.