Teuns wint eerste bergetappe, Ciccone pakt leiding

De zesde etappe in de Tour de France, van Mulhouse naar La Planche des Belles Filles, is gewonnen door Dylan Teuns.  De Belg was de Italiaan Ciccone de baas. Giulio Ciccone is de nieuwe drager van het geel. Steven Kruijswijk verloor twintig seconden op zijn concurrenten doordat hij op de laatste klim werd gelost.

Teuns wint eerste bergetappe deze Tour (Foto: Pro Shots/Action Images)

Veertien renners gingen op avontuur onder wie Tim Wellens, de drager van de bergtrui.Daarnaast begon de kopgroep uit De Gendt (Lotto-Soudal), Ciccone, Bernard (Trek), Meurisse, Pasqualon (Wanty), Teuns (Bahrein), Politt (Katoesja), Berhane (Cofidis), Cosnefroy (AG2R), Arndt (Sunweb), Pauwels (CCC), Grellier (Direct Energie) en Greipel (Arkéa). Ze kregen de zegen van het peloton. Hun maximale voorsprong was rond de zeven minuten.

De eerste berg was er eentje van de eerste categorie, de Markstein met een klim van 10.8 kilometer. Wellens was als eerste boven. De Gendt kwam als eerste boven op de Grand Ballon (3de categorie) die er vlak daarna volgde. Op de derde klim van de dag, de Col du Hundsruck (2de cat.), was het niet Wellens die als eerste boven was maar Natnael Berhane, dit tot ergernis van de Belg.

De volgende berg was de Ballon d'Aldace. De voorsprong aan het begin van de klim van de eerste categorie was meer dan acht minuten voor de kopgroep, waar Greipel al snel moest lossen. Wellens was als eerste boven voor Meurisse en Ciccone.

Het peloton begon snelheid te maken mede door het werk van Bora en Movistar. Het verschil liep daardoor terug. Door de snelheid brak het peloton in stukken.Vooraan was het Thomas de Gendt die onder de top van de Col des Croix een aanval plaatste en wegreed.

Aan de voet van de col des Chevrères van de tweede categorie, de eennalaatste beklimming van de dag, was de voorsprong van De Gendt op het uitgedunde peloton teruggelopen tot iets meer dan vijf minuten. Achter de Gendt reden Ciccone, Wellens, Teuns en Meurisse en die reden De Gendt een kilometer onder de top voorbij. Het peloton dunde steeds meer uit. Ciccone was als eerste boven.

Onderaan de slotklim La Planche des Belles-Filles, hadden de vier koplopers nog een kleine vier minuten op de groep met favorieten met daarin Mollema en Kruijswijk. Wellens moest vier kilometer voor de streep lossen en niet lang daarna ging het tempo ook voor Meurisse te snel.

Barguil, die eerder vandaag te kampen had met fietspech, reed 3,5 kilometer voor de finish weg uit de groep met favorieten. Landa reageerde en reed naar Barguil en vervolgens hem voorbij. In de groep met favorieten gebeurde er niets, al moesten verschillende renners onder wie Valverde wel lossen. Landa vocht tegen de bierkaai, en werd weer opgeslokt door de groep met favorieten.

Vooraan was het Teuns die het laatste steile gedeelte het beste opkwam en als winnaar over de meet kwam.